Από την πιθανότητα χρεοκοπίας κάποιων περιφερειακών τραπεζών της κινεζικής επαρχίας, που αγωνίζονται να εισπράξουν τα χρέη των πελατών τους, έως την άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωση των κινεζικών ομολόγων, τα σημάδια οικονομικής ανασφάλειας και στρες στην Κίνα, θέτουν σε δοκιμασία την ηγετική της ομάδα.
Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο δύσκολο εγχείρημα, προκειμένου να εξισορροπήσει ανάμεσα σε δυο αντίρροπες δυνάμεις: Από τη μια να ενισχύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κι από την άλλη να αποθαρρύνει τις ανεξέλεγκτες δαπάνες. Οι Αρχές έως τώρα εμφανίζονται απρόθυμες να διασώσουν τους ασυνεπείς δανειολήπτες και να αυξήσουν τα κίνητρα, το κόστος αυτής της πολιτικής αυξάνεται, καθώς οι αδυναμίες πληρωμών διογκώνονται και η οικονομική επιβράδυνση της χώρας βαθαίνει.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να κάνουν το «ελάχιστο που είναι απαραίτητο για να κρατήσουν την οικονομία στις ράγες της ανάπτυξης», δήλωσε ο Άντριου Τίλτον, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία και τον Ειρηνικό στην Goldman Sachs Group Inc., σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg TV.
Μεταξύ των πιο ενοχλητικών προκλήσεων της Κίνας είναι η επιδείνωση της κατάστασης των μικρότερων τραπεζών και των περιφερειακών κρατικών επιχειρήσεων, των οποίων οι οικονομικές δεσμεύσεις κινδυνεύουν να προκαλέσουν καθοδική πορεία στην οικονομία, εάν δεν υπάρξει στήριξη από το Πεκίνο. Μια αναδιάταξη χρεογράφων προτάθηκε αυτή την εβδομάδα από τον όμιλο Tewoo, έναν κρατικό trader εμπορευμάτων, που έχει εκφράσει ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές αναταράξεις στην περιοχή του Tianjin, όπου είναι η έδρα του.
Οι ανησυχίες έχουν μεγαλώσει σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες και τις πιο πολλές φορές επικεντρώνονται γύρω από τις μικρότερες τράπεζες. Η εμπιστοσύνη στα ιδρύματα αυτά έχει μειωθεί από τον Μάιο, όταν οι ρυθμιστικές Αρχές ανέλαβαν τον έλεγχο μιας από αυτές στην Εσωτερική Μογγολία και καταλόγισαν ζημίες σε ορισμένους πιστωτές. Οι Αρχές παρενέβησαν για να αποφευχθεί το κλείσιμο τουλάχιστον δυο από αυτές, ενώ προχώρησαν σε οργανωμένες διασώσεις για άλλα δυο παρόμοια πιστωτικά ιδρύματα.
Στην ετήσια Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας περιέγραψε 586 από τις σχεδόν 4.400 τράπεζες της χώρας ως «υψηλού κινδύνου», λίγο περισσότερες από πέρυσι. Η έκθεση τόνισε επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με την αύξηση της μόχλευσης των καταναλωτών, λέγοντας ότι το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος αυξήθηκε στο 99,9% το 2018 από 93,4% το προηγούμενο έτος.