Τέλος στις νύχτες που μετατρέπουν τη Βρετανία σε πεδίο μάχης είναι αποφασισμένος να βάλει ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος δεν αποκλείει να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον στρατό, αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι έκρυθμη.
Την ίδια ώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο οι Βρετανοί αστυνομικοί να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες αλλά και…αντλίες νερού.
«Δεν θα επιτρέψουμε την κουλτούρα του φόβου στους δρόμους μας» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώνοντας την καταβολή αποζημιώσεων για όλους όσοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται στις νύχτες βίας που σάρωσαν τη Βρετανία, περιλαμβανομένων όσων δεν διαθέτουν ασφάλιση.
Δίνοντας απάντηση σε μία κρίση που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική για τη βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού, ο Ντέιβιντ Κάμερον εξουσιοδότησε τη Μητροπολιτική Αστυνομία να ζητά από υπόπτους για εγκλήματα να αφαιρούν τις κουκούλες ή οποιοδήποτε άλλο κάλυμμα προσώπου φορούν.
Φραγή στην επικοινωνία μέσω τεχνολογίας
Δήλωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο γενικευμένων μέτρων θα εξεταστούν τρόποι για να αποτραπεί η χρήση των κοινωνικών δικτύων ως μέσο συντονισμού και εξάπλωσης ταραχών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν εν συνεχεία ότι αναζητούνται τρόποι για μπλόκο στην ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω δικτύων όπως το Twitter και το ΒlackBerry Messenger σε περίοδο ταραχών.
Βοήθεια από τις ΗΠΑ
Ο Κάμερον μίλησε για εγκληματίες και συμμορίες, αρνούμενος ότι τα επεισόδια συνδέονται με κοινωνικές εντάσεις σχετικά με σχεδιαζόμενες περικοπές. «Δεν πρόκειται για πολιτική, ούτε για διαδήλωση, αλλά για κλοπή» υπογράμμισε, λέγοντας ότι θα ζητήσει συμβουλές από τις ΗΠΑ για το πώς διαχειρίστηκαν τη δράση συμμοριών σε πόλεις όπως η Βοστόνη.
«Θα πληρώσετε για ό,τι κάνατε»
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων -η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως υπό το βάρος των επεισοδίων που σάρωσαν τις τελευταίες ημέρες τη Βρετανία- ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σε θέση μάχης το Σαββατοκύριακο την πρωτοφανή αστυνομική δύναμη 16.000 ανδρών που έχει αναπτυχθεί στο Λονδίνο προς αποκατάσταση της τάξης.
«Η αντεπίθεση έχει πραγματικά ξεκινήσει. Θα πληρώσετε για ό,τι κάνατε» διεμήνυσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτών σε δευτερεύοντα καθήκοντα προκειμένου να αποδεσμευτεί η αστυνομία να αντιμετωπίσει τους ταραχοποιούς.
«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βεβαιωθεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το αν υπάρχουν κάποιες δευτερεύουσες αποστολές που μπορεί να αναλάβει ο στρατός, ώστε να είναι διαθέσιμοι περισσότεροι αστυνομικοί στην πρώτη γραμμή» δήλωσε.
Λάθος τακτικές ακολούθησε Σκότλαντ Γιαρντ
Από το βήμα της Βουλής ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία ήταν αργή στην αντίδρασή της και ήταν λάθος της να αντιμετωπίσει τις ταραχές ως ζήτημα δημόσιας τάξης και όχι εγκληματικότητας.
Οι ταραχές ήταν «καθαρή εγκληματικότητα», ωστόσο στους δρόμους βρίσκονταν «ελάχιστοι αστυνομικοί», δήλωσε ο Κάμερον επισημαίνοντας ότι η Σκότλαντ Γιαρντ παραδέχθηκε ενώπιόν του ότι οι τακτικές της ήταν λανθασμένες.
«Υπήρχαν απλά πολύ λίγοι αστυνομικοί στους δρόμους μας και οι τακτικές τους απλά δεν λειτουργούσαν. Οι αστυνομικοί διευθυντές ήταν ειλικρινείς μαζί μου γιατί συνέβη όλο αυτό» είπε ο Κάμερον -ο οποίος πάντως απέκρουσε τις φωνές που του ζητούν να ανακαλέσει δρομολογούμενες περικοπές που αφορούν την Σκότλαντ Γιαρντ.
«Η αλήθεια είναι ότι η αστυνομία αντιμετώπιζε μία νέα και μοναδική πρόκληση με διαφορετικούς ανθρώπους να κάνουν το ίδιο πράγματα -ουσιαστικά να λεηλατούν- σε διαφορετικά μέρη, όλοι την ίδια στιγμή» επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Από το Σάββατο, όταν ξεκίνησαν οι ταραχές στη Βρετανία, έχουν πραγματοποιεί πάνω από 1.300 συλλήψεις. Η ηρεμία φαίνεται ότι έχει επανέλθει στους δρόμους των μεγάλων βρετανικών πόλεων, καθώς τόσο στο Λονδίνο όσο και βορειότερα δεν αναφέρθηκαν σοβαρά επεισόδια τη νύχτα της Πέμπτης. Σε αυτό συνέβαλε η ανάπτυξη χιλιάδων αστυνομικών, αλλά και η καταρρακτώδης βροχή.