Ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της τράπεζας της Αγγλίας.
Πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο τραπεζίτη στο τιμόνι της 5ης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, ο οποίος θα αναλάβει και τις διαδικασίες οικονομικής μετάβασης για το επικείμενο Brexit της χώρας.
«Ο Μπέιλι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη διοίκηση της τράπεζας της Αγγλίας καθώς περνάμε στη μετάβαση εκτός της ΕΕ με νέες ευκαιρίες για τη χώρα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας , Sajid Javid.
O Μπέιλι από τη μεριά του δήλωσε ότι είναι τιμή του να επιφορτιστεί με το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας της Αγγλίας «ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα με το Brexit».
Ο 60χρονος Μπέιλι είναι διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (FCA), της ρυθμιστικής αρχής που είναι επιφορτισμένη με το να ελέγχει για παρατυπίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του το 2016 στην FCA, θήτευσε για 30 χρόνια στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2008-09 έχει μία μεγάλη σημασία καθώς ο Μπέιλι παραμένει ένα άτομο με στενές επαφές με αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών άλλων χωρών αλλά και με τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Η θητεία του αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου, αφού ο εν ενεργεία διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, συμφώνησε να παρατείνει τη θητεία του. Η θητεία ενός διοικητή έχει διάρκεια οχτώ χρόνων. Η κόντρα για την επιλογή του Μπέιλι σε σχέση με τον Carney κράτησε περίπου δύο χρόνια μέσα από διαδικασίες για την επιλογή διοικητή.
Κύκλοι τραπεζιτών μάλιστα, χαρακτηρίζουν τον Μπέιλι ως «τέρας σταθερότητας» σε σχέση με την οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει, και πολλοί τον μνημονεύουν ακόμα και σήμερα.
Ωστόσο κατά τη θητεία του στην FCA, τα γεγονότα δεν βοήθησαν πολύ τη θέση καθώς πέρα από το δύσκολο έργο του Brexit, έπρεπε να αντιμετωπίσει σωρεία οικονομικών σκανδάλων, την ώρα που 25 βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης ζητούσαν την παραίτηση του.
Για παράδειγμα, έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της London Capital & Finance η οποία «έσπρωξε» mini ομόλογα σε 11,600 κατόχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνοντας συνταξιούχοι και νεόκοποι επενδυτές. Οι ίδιοι είδαν τις επενδύσεις τους (236 εκατ. στερλίνων) να εξανεμίζονται.