Ξεκίνησε σήμερα η παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν, «το σημαντικότερο ενεργειακό σχέδιο στην ιστορία του Ισραήλ», προορισμένο να καταστήσει την χώρα περιφερειακή ενεργειακή δύναμη, σύμφωνα με τους ισραηλινούς αξιωματούχους.
Το κοίτασμα αυτό της Μεσογείου ανακαλύφθηκε το 2010 και περιέχει εκμεταλλεύσιμους πόρους 605 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την αμερικανο-ισραηλινή κοινοπραξία που διαχειρίζεται το σχέδιο.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ισραήλ αποτελεί ενεργειακή δύναμη, ικανή να καλύψει τις ανάγκες του, να του προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία και την ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου προς τους γείτονές του για να ενισχύσει την περιφερειακή του θέση», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γιόσι Αμπού, διευθύνων σύμβουλος της ισραηλινής εταιρείας Delek, μέλος της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν.
Η Delek ανακοίνωσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι η εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο θα ξεκινήσει σύντομα, ήδη την 1η Ιανουαρίου, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EMG που συνδέει την ισραηλινή πόλη Ασκελόν με το Ελ-Αρίς στην Αίγυπτο, παρακάμπτοντας την Λωρίδα της Γάζας.
Η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Λεβιάθαν έχει υπογράψει συμφωνία ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων (13,3 δισεκατομμυρίων ευρώ) με τον αιγυπτιακό όμιλο Dolphinus για την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο επί 10 χρόνια.
Το Ισραήλ έχει ήδη αγοράσει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο και πωλήσει στην Ιορδανία – την μόνη άλλη αραβική χώρα με την οποία έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία- αλλά θα είναι η πρώτη φορά που θα εξαγάγει τον γαλάζιο θησαυρό του προς την χώρα των Φαραώ.
Η εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο αποτελεί το «σημαντικότερο πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας εδώ και 40 χρόνια, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάι Στάινιτς.
Σε απόσταση 130 χιλιομέτρων δυτικά του λιμανιού της Χάιφας, το κοίτασμα Λεβιάθαν συνδέεται με δύο υπαθάλλασιους αγωγούς με την πλατφόρμα εκμετάλλευσης, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή. Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, η οποία χρειάσθηκε επενδύσεις ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και ο αμερικανικός όμιλος Noble, θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ενισχύσει τις σχέσεις του με άλλες χώρες της Μεσογείου.
Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ αναμένεται να υπογράψει την Πέμπτη στην Αθήνα συμφωνία για το πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο αγωγός αυτός, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, θα επιτρέψει την μεταφορά 9-11 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα κοιτάσματα ανοικτά της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω των αγωγών Poseidon και IGB.