Το πρόγραμμα της λιτότητας που έχει μπει σε εφαρμογή στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προκαλέσει σκληρό χτύπημα στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη
Το ΑΕΠ των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 1,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν ανάπτυξη λίγο μεγαλύτερη από το 0,3%.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν η Λετονία (2,2%), η Εσθονία (1,8%), η Φινλανδία (1,2%) και η Σουηδία (1%).
Σε ετήσια βάση, ισχυρότερες επιδόσεις έχουν η Εσθονία (8,4%), η Λιθουανία (5,9%), η Λετονία (5,7%) και η Σουηδία (5,3%).
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η οποία φαίνεται να έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση χρέους.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας, εποχικά προσαρμοσμένο, αναπτύχθηκε σε ποσοστό 0,1% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 0,5%.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,7% στο πρώτο τρίμηνο.
Σταθερό παρέμεινε το ΑΕΠ της Γαλλίας, ύστερα από την άνοδο κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο. Η επιβράδυνση αυτή ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου από τους αναλυτές που ανέμεναν ανάπτυξη κατά 0,3% αλλά και την τράπεζα της Γαλλία που ανάμενε ανάπτυξη 0,2%.
Υπενθυμίζεται ότι εάν η οικονομία δεν κατορθώσει να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 2% που αναμένει για φέτος η κυβέρνηση, η Γαλλία μπορεί να χάσει το στόχο που έχει θέσει να μειώσει το έλλειμμα στο 5,7% από το 7,1%.
Με ρυθμούς επέκτασης 0,2% κινήθηκε η ισπανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 0,3% στο πρώτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,7%. Ο ισπανικός στόχος είναι ανάπτυξη 1,3% το 2011, η επίτευξη του οποίο με τα δεδομένα και του δεύτερου τριμήνου καθίσταται δύσκολη.