H οικονομία της Τουρκίας άρχισε να στειροποιείται στα τέλη του 2019, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, λόγω της επέκτασης χρέους και της πιθανότητας επιδείνωσης των εξωτερικών ανισορροπιών της χώρας, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεση Global Economic Prospects.
Η Τουρκία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3% το επόμενο έτος, μετά τη μηδενική ανάπτυξη το 2019, καθώς οι επενδύσεις και οι εισαγωγές ανακάμπτουν από βαθιά συρρίκνωση, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτές οι προβλέψεις υπολείπονταν των κυβερνητικών εκτιμήσεων κατά 5% και 0,5% αντίστοιχα.
Η τουρκική οικονομία ανακάμπτει από μια νομισματική κρίση, το καλοκαίρι του 2018, που κατέστρεψε την οικονομική δραστηριότητα και οδήγησε σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πτωχεύσεων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να επιστρέψει τη χώρα στην ανάπτυξη με φορολογικές περικοπές και φθηνό δανεισμό από κρατικές τράπεζες.
Η σταδιακή βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, αναμένεται να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά ανέφερε ότι οι προοπτικές της εξαρτήθηκαν από σταθερή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, σταθερό νόμισμα και ομαλή υλοποίηση της αναδιάρθρωσης του εταιρικού χρέους.
Η τουρκική λίρα έχασε 11% έναντι του δολαρίου πέρυσι, επιβαρύνοντας τις απώλειες 28% του 2018. Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο μισό, στο 12%, από τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, σύντομα σε μονοψήφια στοιχεία. Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 11,8% τον Δεκέμβριο.
Η τράπεζα επεσήμανε επίσης τα προβλήματα της Τουρκίας στην επίλυση των αφερεγγυοτήτων των εταιρειών, λέγοντας ότι τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να περιορίσουν τη συνολική παραγωγικότητα, επειδή οι λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν.