Το πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να ανάψει πριν από την προγραμματισμένη διάσκεψη κορυφής 6-7 Μαΐου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπως άφησε να εννοηθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.
Θα μπορούσε δηλαδή να γίνει πριν ακόμα τα κράτη μέλη συμφωνήσουν με την επικείμενη πρόταση της Κομισιόν για νέο τρόπο αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων.
Η κα Λάϊεν δήλωσε ότι θα προτείνει αλλαγές άμεσα στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αξιολογεί τα υποψήφια μέλη.
«Αυτή είναι μια παράλληλη διαδικασία για την ανανέωση της μεθοδολογίας και για να συνεχίσουμε με αυτές τις δύο χώρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας που έχει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Προσβλέπω σε αυτή τη νέα πρόταση και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε.»
Η Κροατία δεσμεύεται να αγωνιστεί για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας
Η ΕΕ προσπαθεί να αναζωογονήσει τις πολυετείς προσδοκίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια σε μια περιοχή που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του αιματηρού γιουγκοσλαβικού εμφύλιου πολέμου στη δεκαετία του 1990. Η ΕΕ θέλει επίσης να αποτρέψει ένα κενό εξουσίας που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στη Ρωσία και την Κίνα.
Το γαλλικό σκάνδαλο προκάλεσε την παραίτηση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζαγιέφ, αυτό το μήνα. Ο Ζάεφ, ο οποίος είναι ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης στην ΕΕ, πέρυσι άλλαξε το όνομα της χώρας του, ώστε να ξεπεράσει το Ελληνικό εμπόδιο στις συνομιλίες ένταξης, αναφέρει το Bloomberg.
Ο στόχος για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι να διασφαλιστεί ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή και ότι μπορούν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες», είπε η Φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή. «Τους ζητήσαμε να ικανοποιήσουν πολλά κριτήρια. Το έπραξαν, οπότε δεν πρέπει να αλλάξουμε τώρα τους όρους ή τους κανόνες για εκείνους.»
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ισχυρός υποστηρικτής της ένταξης στην ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε την Πέμπτη ότι αισθάνεται αισιόδοξος για τη δυνατότητα εξεύρεσης κοινής βάσης ύστερα από συζητήσεις που είχε για το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν νωρίτερα την εβδομάδα.