Το γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. “Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή, όπως και οι Ελληνοκύπριοι” αναφέρει.
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με τον Σκάι.
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.
H κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση που προγραμματίζει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Λευκωσίας.
“Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Προεδρία τονίζει πως η η νέα επαπειλούμενη γεώτρηση, θα συνιστά ακόμη μία κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο, αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που βρίσκονται σε ισχύ μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου, αντίστοιχα.
“Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε”, αναφέρεται.
Η Προεδρία προσθέτει πως η Τουρκία, με κυνισμό και υποκρισία, διενεργεί την προδήλως παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, προβάλλοντας επιχειρήματα περί δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, την ίδια στιγμή που διεκδικεί για τον εαυτό της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.
“Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι οι γεωτρητικές εργασίες διενεργούνται προς όφελος των Τουρκοκυπρίων είναι αβάσιμος και οποιαδήποτε υποτιθέμενη «αδειοδότηση» από την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» είναι παράνομη και άκυρη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο”, τονίζεται.
Επίσης αναφέρεται πως τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, μέσα στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως εξάλλου προκύπτει από τις σχετικές συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά και από τις κατά καιρούς προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΕΕ: Παράνομες οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης.
«Μετά την τελευταία ανακοίνωση των τουρκικών αρχών ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz θα σταλεί για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Συγκεκριμένα βήματα απαιτούνται για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο. Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών-μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
Δραστική περικοπή στα κονδύλια προς Τουρκία από την ΕΕ
Σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «απάντηση» για τις ενέργειες της ‘Αγκυρας σε σχέση με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke και μεταδίδει το ΑΠΕ, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Γιοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε νέα περικοπή των εν λόγω κονδυλίων, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία θα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.
Οπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.