Το φως της δημοσιότητας είδε αποκαλυπτικό έγγραφο για το φορτίο που οδήγησε στην τραγωδία της ναυτικής βάσης στην Κύπρο.
Προκύπτει ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά μελετούσε πέντε επιλογές, είχε ήδη αποφασίσει την κατάσχεση και φύλαξη του υλικού στην Κύπρο.
Η εφημερίδα «Πολίτης» αποκαλύπτει σήμερα πρακτικό της σύσκεψης, της 6ης Φεβρουαρίου 2009 η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του και στην οποία ουσιαστικά λήφθηκε η απόφαση να κρατηθεί στην Κύπρο το φορτίο.
Από το πρακτικό, έκτασης τεσσάρων δακτυλογραφημένων σελίδων, προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά μελετούσε πέντε επιλογές, είχε ήδη αποφασίσει την κατάσχεση και φύλαξη του υλικού στην Κύπρο.
Κι αυτό, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εμφανίζεται να εστίαζε τότε την προσοχή του σε δύο θέματα: στη δυνατότητα των κυπριακών αρχών να εξασφαλίσουν κατάλληλη φύλαξη και προστασία του φορτίου και στην αναγκαιότητα να υπάρξει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή του περιεχομένου του.
Επιφυλάξεις, ωστόσο, ως προς την επιλογή της κατάσχεσης, είχαν εκφράσει ο επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου αλλά και ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τότε στη σύσκεψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενώπιόν της πέντε επιλογές:
1. Να στείλουμε πίσω το φορτίο στη Συρία. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.
2. Να στείλουμε πίσω το φορτίο στο Ιράν. Ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι το Ιράν δεν αντέδρασε επίσημα, κάτι που σίγουρα θα έκανε, αν στην υπόθεση ήταν αναμεμειγμένη η ίδια η κυβέρνηση της Τεχεράνης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι και αυτή η επιλογή αποκλείεται.
3. Να ζητήσουμε από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να το παραλάβουν.
4. Να στείλουμε το φορτίο σε άλλη χώρα.
5. Να το κατάσχουμε.