Η τουρκική τράπεζα ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικού χρέους εδώ και μια δεκαετία σε μια προσπάθεια να καλύψει το κενό που αφήνουν οι ξένοι επενδυτές.
Ως μέρους του προγράμματος διαχείρισης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος προχώρησε σε αγορές περίπου 318 εκατ. δολαρίων μέσω δημοπρασιών από τις αρχές Ιανουαρίου, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγορών που έκανε πέρυσι.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 200 μονάδες βάσης σε αυτή την περίοδο, τέσσερις φορές περισσότερο από τον ανταγωνισμό. Τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του όγκου κρατικού χρέους που θα διακρατεί στον ισολογισμό της, στο 5% του συνόλου.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι συναλλαγές, επιπλέον της διαχείρισης ρευστότητας, θα έχουν αποτέλεσμα αντίστοιχο μιας ποσοτικής χαλάρωσης και θα επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες», δήλωσε ο Erkin Isik, επικεφαλής οικονομολόγος στην QNB Finansbank στην Κωνσταντινούπολη.
Η κίνηση, ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, έρχεται καθώς οι ξένοι επενδυτές… φεύγουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αλλοδαποί επενδυτές ήταν πωλητές τουρκικών ομολόγων για πέμπτη συνεχή εβδομάδα οδηγώντας τις συνολικές εκροές τον περασμένο χρόνο σε πάνω από 3,3 δισ. δολάρια, και περιορίζοντας το ποσοστό της συμμετοχής τους στην τοπική αγορά χρέους στο ιστορικό χαμηλό του 11%.
Μετά από πέντε γύρους τεράστιας νομισματικής χαλάρωσης, συνδυασμένης με τρεις μήνες επιταχυνόμενου πληθωρισμού, τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία βρίσκονται τώρα κάτω από το μηδέν, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα το έχει «παρακάνει» με τη χαλάρωση.
«Το ράλι είναι μη διατηρήσιμο», λέει ο Lutz Roehmeyer, επικεφαλής επενδύσεων στην Capitulum Asset Management στο Βερολίνο. «Δεύτερον, οι ξένοι έχουν ακόμα μεγάλες αμφιβολίες για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, ακόμα και φόβους μη μετατρεψιμότητας της λίρας ή μπλοκαρίσματος των ομολόγων σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων».