Κατά 5,5% αυξήθηκαν οι διεθνείς μεταβιβάσεις όπλων το 2015 – 2019
Η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως είναι ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του SIPRI, την ώρα που οι διεθνείς μεταβιβάσεις μεγάλων όπλων στη διάρκεια της πενταετούς περιόδου 2015-2019 αυξήθηκαν κατά 5,5% σε σχέση με την περίοδο 2010-2014.
Ταυτόχρονα οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ήταν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Κίνα, ενώ ροή των όπλων στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί.
Σημαντική αύξηση των εξαγωγών όπλων από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία
Στο διάστημα 2010-2014 και 2015-2019, οι εξαγωγές μεγάλων όπλων από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 23%, αυξάνοντας το μερίδιο της στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων στο 36%. Στο διάστημα 2015-2019, οι συνολικές εξαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν 76% υψηλότερα από εκείνες της Ρωσίας, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων. Μεγάλα όπλα που μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ, κατέληξαν σε συνολικά 96 χώρες.
“Οι μισές από τις αμερικανικές εξαγωγές όπλων στα τελευταία πέντε χρόνια αφορούσαν στη Μέση Ανατολή, και οι μισές από αυτές στη Σαουδική Αραβία”, δηλώνει ο Pieter D. Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο SIPRI. “Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τα προηγμένα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ αυξήθηκαν, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν”.
Οι γαλλικές εξαγωγές όπλων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο οποιασδήποτε πενταετούς περιόδου από το 1990, και αντιστοιχούσαν στο 7,9% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων το 2015-2019, παρουσιάζοντας αύξηση 72% στο διάστημα 2010-2014. “Η γαλλική βιομηχανία όπλων έχει επωφεληθεί από την ζήτηση για όπλα στην Αίγυπτο, στο Κατάρ και στην Ινδία”, δηλώνει ο Diego Lopes Da Silva, ερευνητής του SIPRI.
Αξιοσημείωτη αύξηση στις ρωσικές εξαγωγές όπλων
Οι μεγάλες εξαγωγές όπλων από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 18% στο διάστημα 2010-2014 και 2015-2019. “Η Ρωσία έχει χάσει το βηματισμό της στην Ινδία -τον μακροχρόνια βασικό αποδέκτη των μεγάλων όπλων της Ρωσίας- κάτι που έχει οδηγήσει σε μια κατακόρυφη μείωση των εξαγωγών όπλων”, τόνισε η Alexandra Kuimova, ερευνήτρια του SIPRI. “Αυτή η μείωση δεν θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών όπλων στην Αίγυπτο και στο Ιράκ στο διάστημα 2015-2019”.
Οι ροές όπλων σε χώρες σε σύγκρουση
Οι εισαγωγές όπλων από χώρες στη Μέση Ανατολή, αυξήθηκαν κατά 61% στο διάστημα μεταξύ 2010-2014 και 2015-2019, και αντιστοιχούσαν για το 35% των συνολικών εισαγωγών όπλων παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Σαουδική Αραβία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως στο διάστημα 2015-2019. Οι εισαγωγές της σε μεγάλα όπλα αυξήθηκαν κατά 130% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετή περίοδο και αντιστοιχούσαν στο 12% των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων κατά την περίοδο 2015-2019. Παρά τις ευρείες ανησυχίες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για την στρατιωτική παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συνέχισαν να εξάγουν όπλα στη Σαουδική Αραβία την περίοδο 2015-2019. Συνολικά το 73% των εισαγωγών όπλων της Σαουδικής Αραβίας ήρθε από τις ΗΠΑ και το 13% από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ινδία ήταν η χώρα με τις δεύτερες περισσότερες εισαγωγές όπλων παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια, με το γειτονικό της Πακιστάν να βρίσκεται στην 11η θέση. “Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το 2019 η Ινδία και το Πακιστάν, οι οποίες είναι πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες, επιτέθηκαν η μία στην άλλη χρησιμοποιώντας μια σειρά εισαγόμενα μεγάλα όπλα”, αναφέρει ο Siemon T. Wezeman, ανώτερος ερευνητής του SIPRI. ¨”Πολλοί από αυτούς τους εξαγωγείς μεγάλων όπλων έχουν προμηθεύσει αυτά τα δύο κράτη για δεκαετίες, συχνά εξάγοντας όπλα και στις δύο χώρες”.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εμπλακεί στρατιωτικά στη Λιβύη καθώς και στην Υεμένη τα τελευταία πέντε χρόνια και ήταν ο όγδοος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως στο διάστημα 2015-2019. Τα δύο τρίτα των εισαγωγών όπλων προήλθαν από τις ΗΠΑ στη διάρκεια της περιόδου. Το 2019, όταν η διεθνής στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν συμφωνίες εισαγωγής μεγάλων όπλων με την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Το 2015-2019 υπήρξαν ξανά ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Και οι δύο χώρες χτίζουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες μέσω εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ικανών να επιτεθούν σε στόχους εντός των εδαφών της κάθε μίας. Η. Ρωσία αντιστοιχεί σχεδόν σε όλες τις εισαγωγές όπλων της Αρμενίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Συνολικά το 60% των εισαγωγών όπλων του Αζερμπαϊτζάν ήρθε από το ΙΣραήλ και το 31% από τη Ρωσία.
Στο διάστημα 2015-2019, οι τουρκικές εισαγωγές όπλων διαμορφώθηκαν 48% χαμηλότερα από ό,τι στην προηγούμενη πενταετή περίοδο, παρά το ότι ο στρατός της πολεμούσε Κούρδους αντάρτες και ενεπλάκη στις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Συρία. Αυτή η μείωση των εισαγωγών μπορεί να εξηγηθεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις κάποιων μεγάλων όπλων, στην ακύρωση μιας μεγάλης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για πολεμικά αεροσκάφη, και στις εξελίξεις στην ικανότητα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.