Ένα “Ταμείο κρίσης” για την οικονομία, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ αφορούν το μοντέλο περιορισμένης εργασίας, ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασαν σήμερα, έπειτα από συσκέψεις τους στη Βιέννη, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού — Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων — και οι κοινωνικοί εταίροι.
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία, τόνισε πως μπορεί να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα, ωστόσο προς το παρόν δεν είναι επίκαιρες οι αναγκαστικές κρατικοποιήσεις.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Αυστρία, όπως η Γερμανία, θα ήταν έτοιμη σε δεδομένη περίπτωση να προχωρήσει στην κρατικοποίηση κεντρικών επιχειρήσεων, ανέφερε ότι αυτό είναι δυνατόν στη βάση του νόμου περί επιδημίας, και θα υπάρξει εκεί όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι επίκαιρο.
Όπως σημείωσε ο καγκελάριος, καθώς ο νόμος προέρχεται εν μέρει από μία εποχή, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με την σημερινή, η κυβέρνηση προτίθεται προφανώς να αλλάξει και τις διατάξεις του νόμου περί επιδημίας σε σχέση με τις απαιτήσεις αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες κλείνουν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, έχοντας οικονομικές απώλειες.
Ως αντίδραση των επιπλέον δαπανών, ο υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιόυμελ ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του στόχου του μηδενικού ελλείμματος, που προφανώς δεν θα προβλέπεται πλέον στον επικείμενο προϋπολογισμό του 2020.
“Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι πάντα σημαντικός, όμως η υγεία των Αυστριακών, οι θέσεις εργασίας και η οικονομική θέση της χώρας είναι σημαντικότερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως παρατήρησε η υπουργός Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ, με τα 400 εκατομμύρια ευρώ για την περιορισμένη εργασία, διατίθενται αυτή την φορά σαφώς υψηλότερα ποσά από ό, τι κατά την δημοσιονομική κρίση του 2009, ενώ σε αντίθεση με το ισχύον μοντέλο που προβλέπει μία μείωση εργασίας κατά 80%, στο νέο σύστημα μπορεί να υπάρξει έως και μηδενική μείωση.
Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, επισήμανε πως αυτά τα άμεσα μέτρα υπηρετούν τον στόχο “να διατηρηθεί το αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα της οικονομίας”, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πιο δραματική από την δημοσιονομική κρίση, καθότι αυτή είχε αρχίσει από ψηλά (σ.σ. . σε μεγάλες τράπεζες), ενώ σήμερα η κρίση εξαπλώνεται από τα κάτω προς τα επάνω.