Ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τα παρεπόμενα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες από το μέσο όρο πράξεις αξιολόγησης για κρατικές οντότητες το 2020, υποστηρίζει η Fitch σε έκθεση της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι οι καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις κρατών θα είναι πιο έντονες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά μετά την κρίση του 2009.
Το δημοσιονομικό ιστορικό των κρατών θα είναι ένα στοιχείο στο οποίο θα βασιστεί η αξιολόγηση του πιστωτικού αντίκτυπου των συμπληρωματικών δημοσιονομικών μέτρων, τονίζει η Fitch, η οποία σημειώνει ότι μια από τις βασικές οικονομικές επιπτώσεις για τις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό είναι η «απότομη παύση» της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Fitch αναμένει ότι αρκετά κράτη θα αναγκαστούν να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.
Τα μέτρα αυτά θα επιβαρύνουν τη δημοσιονομική θέση κρατικών οντοτήτων και θα οδηγήσει σε υποβαθμίσεις αξιολογήσεων.
Στο τρέχον περιβάλλον, η Fitch θα συνεχίσει να αξιολογεί τις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες με βάση τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη.
Στα ανεπτυγμένα κράτη, οι αυτόματοι σταθεροποιητές που συνδέονται με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή την ύφεση είναι εγγενώς κυκλικοί, και ως εκ τούτου με λιγότερη επιρροή στην αξιολόγηση.
Αντ ‘αυτού, η Fitch θα εστιάσει σε συμπληρωματικά μέτρα, μεταξύ των οποίων μέτρα για την αναγκαία στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των οικονομικών τομέων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κάμψη.
Με την πιθανότητα να υιοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός συμπληρωματικών φορολογικών μέτρων σε ένα ευρύ φάσμα οικονομιών, οι αποφάσεις για το κατά πόσον τέτοια μέτρα θα πρέπει να επηρεάζουν τις αξιολογήσεις θα καθοδηγούνται εν μέρει από το ιστορικό των κυβερνήσεων στη δημοσιονομική εξυγίανση κατά τη διάρκεια ευνοϊκότερων οικονομικών περιόδων, καταλήγει η Fitch.