Σε διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης μπήκε και η Κύπρος καθώς ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου μέτρα γι’ αυτόν τον σκοπό.
Αναβολή δόθηκε στην ψήφιση της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ. Το πακέτο περιλαμβάνει την καταβολή μόνιμης συνταξιοδοτικής εισφοράς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ύψους 3% αντί 2,5%, ποσοστό που είχαν συμφωνήσει τα συνδικάτα με τον υπουργό Οικονομικών.
Την επίμαχη τροπολογία ψήφισαν 29 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ και την καταψήφισαν οι 25 βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων.
Το ΔΗΚΟ κατέθεσε αργότερα τροπολογία για μείωση της έκτακτης κλιμακωτής μισθολογικής εισφοράς, από τρία σε δύο χρόνια, που ενδεχομένως να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών.
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 8 του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής των Οικολόγων σύνολο 28 ψήφοι ενώ οι 18 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι πέντε της ΕΔΕΚ και οι δυο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ τήρησαν αποχή.
Τα μέτρα που ψηφίστηκαν περιλαμβάνουν συνολικές μισθολογικές και συνταξιοδοτικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 148 εκατ. ευρώ και πρόσθετους φόρους συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν με το 2% του κυπριακού ΑΕΠ.
Η αύξηση του ΦΠΑ από μόνη της υπολογιζόταν ότι θα πρόσθετε στα κρατικά ταμεία 160 εκατ. ευρώ ετησίως, και αναμένεται να ψηφιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα θα συμβάλουν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ για το 2012 από 6% το 2011.
Το δεύτερο πακέτο αναμένεται να ψηφιστεί στην επόμενη Ολομέλεια της Βουλής που ορίστηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Παρά τις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων και συνδικάτων, τα μέτρα που ψηφίστηκαν θεωρούνται ότι είναι οι πιο ουσιαστικές μισθολογικές παραχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων από το 1974.