Εδώ η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στο σημείο 0 και ο Τρισέ και η Λαγκάρντ δεν μπορούν να βρουν ένα κοινό σημείο επαφής για να την διασώσουν.
Είναι εμφανή η διαφορά φιλοσοφίας που διέπει τον Ζαν Κλοντ Τρισέ και την Κριστίν Λαγκάρντ σε σχέση με τον σημαντικότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, και επομένως τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, διεφάνη το Σάββατο σε εκδήλωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).
Κληθείς να σχολιάσει εάν και κατά πόσον ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη είναι η ασθενής ανάπτυξη ή ο πληθωρισμός, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα των τιμών.
«Θεωρούμε ότι το πολύ στέρεο αγκυροβόλιο των εκτιμήσεών μας για τον πληθωρισμό είναι ένας από τους σημαντικότερους πόρους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.
«Είναι κάτι που θεωρούμε απολύτως ουσιώδες για την εμπιστοσύνη, αυτή η εμπιστοσύνη είναι κάτι που βοηθά σε δύσκολες συνθήκες συμβάλλοντας στην διατήρηση της μεγέθυνσης της οικονομίας, τόνισε.
Προηγουμένως στην ίδια εκδήλωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε τονίσει πως ο κίνδυνος της ύφεσης είναι πολύ σοβαρότερος από τον κίνδυνο του πληθωρισμού και ότι η νομισματική πολιτική είναι κάτι που πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται. Ο Τρισέ κλήθηκε να σχολιάσει αυτή την τοποθέτηση.
Στην ομιλία του ο Τρισέ δεν αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες κρίσεις χρέους χωρών – μελών της ευρωζώνης, είπε πάντως ότι η ΕΚΤ θα προσαρμόσει τις πολιτικές της στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επικεντρώθηκε σε γενικά θέματα γύρω από την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
«Η χρήση έκτακτων μέτρων εξαρτάται από την λειτουργία που καλείται να επιτελέσει η νομισματική πολιτική και πρέπει να αντιστοιχεί με το επίπεδο του προβλήματος ή της αναστάτωσης στις χρηματαγορές. . . ή στους ιδιαίτερους τομείς των αγορών», είπε ο Τρισέ.
Την Παρασκευή Ομπάμα & Λαγκάρντ συμφώνησαν για την αναγκαιότητα ενίσχυσης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και στην σημασία της εξισορρόπησης της παγκόσμιας ζήτησης προς τις αναδυόμενες οικονομίες.