To μείωσε στο 0,1%
Στο 0,1%) μείωσε το βασικό επιτόκιό της η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ (Bank of Israel), σε μία προσπάθεια διεύρυνσης της νομισματικής απάντησής της στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως φαίνεται η κρίση της πανδημίας έχει εκτινάξει την ανεργία και έχει «γονατίσει» την οικονομία του εβραϊκού κράτους.
Μείωση του επιτοκίου κατά 15 μονάδες
Μολονότι μέχρι πρόσφατα απέρριπτε μια τέτοια πολιτική, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου κατά 15 μονάδες, βάσης από 0,25% σε 0,1%. Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 50% των οικονομικών αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ανέμενε την κίνηση. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη μέτρα όπως χαμηλότοκα δάνεια στις τράπεζες και πράξεις επαναγοράς εταιρικών ομολόγων.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων από πλευράς της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ από το 2015, καθώς η τελευταία αρνείται επίμονα να συμπιέσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος.
Στο 25% εκτινάχθηκε η ανεργία
Η ανεργία στο Ισραήλ εκτινάχθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού στο 25%.
Η κυβέρνηση έχει “παγώσει” σχεδόν κάθε δραστηριότητα των επιχειρήσεων, καθώς και σχεδόν όλες τις μετακινήσεις των πολιτών έξω από τις οικίες τους. Στο Ισραήλ καταγράφονται 8.611 κρούσματα του νέου ιού και περισσότεροι από 50 θάνατοι πολιτών.
Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορά κρατικών ομολόγων
Η κεντρική τράπεζα, τέλος, ανακοίνωσε ότι άρχισε ήδη πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορά κρατικών ομολόγων της χώρας για πρώτη φορά από το 2009, δεσμευόμενη να αγοράσει τριπλάσιο κρατικό χρέος σε σχέση με την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Θα προσφέρει επίσης στις τράπεζες συναλλαγές swap για να περιορίσει τη ζήτηση για δολάρια, ενώ θα “χαλαρώσει” και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τοπικές τράπεζες.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Amir Yaron έχει τονίσει όντως ότι, σε αυτή τη φάση, το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να είναι δημοσιονομικό.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 80 δισ. σεκέλ (22 δισ. δολ.), ίσο με το 6% του ετήσιου ΑΕΠ.