Η ύφεση έπληξε τη Ρουμανία, το δεύτερο πιο φτωχό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κυβέρνηση της χώρας καλείται να λάβει αυστηρά μέτρα λιτότητας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, έναντι της οικονομικής βοήθειας, συνολικού ποσού 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που παρέχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Ρουμανία που “είδε” σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας μέχρι το 2008, όταν η “φούσκα” στον τομέα των ακινήτων “έσκασε”, τώρα, πλέον, είναι αντιμέτωπη με την αυξανόμενη ανεργία και την κοινωνική ανησυχία, η οποία απορρέει από τη σημαντική μείωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.
Η ρουμανική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε σε ποσοστά άνω του 7% πέρυσι, “παλεύει” να ανακάμψει, έχοντας ως βασική πηγή “αναζωπύρωσης” το πακέτο οικονομικής βοήθειας.
Όπως επισημαίνεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου “Ρόιτερ”, τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας.
Εάν το Βουκουρέστι εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2011, τον Δεκέμβριο, το ΔΝΤ θα συνεδριάσει, προκειμένου να εγκρίνει την αποδέσμευση των κεφαλαίων, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2011 και αναμένεται ότι θα συζητήσει και μια νέα συμφωνία στήριξης για τη Ρουμανία.
Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν είναι αναγκαίες σημαντικές αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζεται, προκειμένου η Ρουμανία να πετύχει το στόχο υλοποίησης του προγράμματός της, το οποίο στηρίζεται, κυρίως, στη μείωση των δαπανών και έχει ως στόχο τη διαμόρφωση του ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ.
Το ερώτημα που απασχολεί τους κυβερνώντες και αναλυτές στο Βουκουρέστι είναι εάν τελικά, η κυβέρνηση θα πετύχει το στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού το 2010 και εάν θα υπογράψει μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, τη στιγμή που η υφιστάμενη συμφωνία λήγει το Μάρτιο του 2011.
Η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ, η οποία κατάφερε να “επιβιώσει” από δύο προτάσεις μομφής, πρέπει – σύμφωνα με τους αναλυτές – να αναμένει νέες προτάσεις μομφής από την αντιπολίτευση, οι οποίες θα έχουν ως βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ένας άλλος “πονοκέφαλος” για το Ρουμάνο πρωθυπουργό είναι η στάση που θα τηρήσουν τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδίως οι ανεξάρτητοι, οι οποίοι, δεν αποκλείεται να αποσύρουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του κ. Μποκ και να προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ