Κόντε: «Μεγάλη πρόοδος» προς μια αποδεκτή οικονομική «απάντηση»
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πως τα μέτρα διάσωσης πρέπει να ανέρχονται σε αξία τουλάχιστον 5 έως 10% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σημείωσε ότι το «Ταμείο Ανάκαμψης» πρέπει να είναι «ικανού μεγέθους».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική αναταραχή που προκαλεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού απαιτεί χρηματοδοτικές μεταφορές σε κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι απλά δάνεια.
Οι διαφωνίες για το μέγεθος και την μορφή του πακέτου διάσωσης εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε, προσθέτοντας πως το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχει κανένα μέλλον αν τα κράτη μέλη αποτύχουν να απαντήσουν σε αυτό το “έκτακτο σοκ”.
Πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό και με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο προς μια ευρωπαϊκή κυριαρχία μετά την κρίση του κορωνοϊού, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σφυρηλατείται μια συναίνεση» για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» μεταξύ των 27 κρατών μελών, συμπλήρωσε.
Κόντε: «Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο»
Για “μεγάλη πρόοδο” προς μια αποδεκτή οικονομική “απάντηση” στην κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού έκανε λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Κόντε τόνισε ότι το “Ταμείο Ανάκαμψης” που θα συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι “ικανού μεγέθους” ώστε να επιτρέψει στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία “να προστατεύσουν τον κοινωνικό και οικονομικό τους ιστό”.
“Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αδιανόητη μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες”, έγραψε ο Κόντε, προσθέτοντας “Ένα μακρύ ταξίδι, ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μας και με την επιστολή των 9 κρατών μελών, σηματοδοτεί σήμερα ένα σημαντικό βήμα: οι 27 χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη εισαγωγής ενός καινοτόμου εργαλείου που θα δρομολογηθεί επειγόντως, για την προστασία των οικονομιών και για μια ευρωπαϊκή ανάκαμψη που δεν αφήνει κανέναν πίσω, διατηρώντας την ενιαία αγορά. Η Επιτροπή θα εργαστεί αυτές τις ημέρες για να παρουσιάσει ένα “ταμείο ανάκαμψης” στις 6 Μαΐου που θα πρέπει να είναι επαρκές και θα πρέπει να επιτρέπει στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο να προστατεύσουν τον κοινωνικοοικονομικό τους ιστό”.