«Βουτιά» 97%
Στο χαμηλότερο επίπεδο οποιουδήποτε μήνα από τον Φεβρουάριο του 1946 βρέθηκαν οι πωλήσεις νέων οχημάτων στη Βρετανία σημειώνοντας βουτιά 97% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.
Τα δεδομένα επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι τα εργοστάσια και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έκλεισαν λόγω του κορωνοϊού.
Η κατάρρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων Σε τριμηνιαία συρρίκνωση τουλάχιστον 7% οδεύει η βρετανική οικονομία ασκεί περισσότερες πιέσεις στη βρετανική οικονομία, που οδεύει προς μια πρωτοφανή τριμηνιαία συρρίκνωση τουλάχιστον 7%, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς ο κορωνοϊός παραλύει την οικονομική δραστηριότητα.
Τα μέτρα του lockdown τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη από τα μέσα Μαρτίου, αναστέλλοντας τη λειτουργία επιχειρήσεων και περιορίζοντας τις μετακινήσεις των ανθρώπων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες για το πώς θα χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα.
Οι πωλήσεις προς επιχειρήσεις τον Απρίλιο αντιστοιχούσαν σε τέσσερις από τις πέντε ταξινομήσεις νέων οχημάτων που ανήλθαν συνολικά σε 4.321, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων (SMMT) που αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για το σύνολο του έτους σε 1,68 εκατ. πωλήσεις, που αναμένεται να είναι χαμηλό 30 ετών. Τον Ιανουάριο η πρόβλεψη ήταν για πωλήσεις 2,25 εκατ.
Αντίστοιχη ήταν η πτώση στη ζήτηση στη Γαλλία και την Ιταλία.
Μείωση πωλήσεων στον κλάδο κατά 43%
Η βρετανική βιομηχανία οχημάτων, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων της χώρας, κινδυνεύει να χάσει παραγωγή αξίας άνω των 8 δισεκ. λιρών (9,94 δισεκ. δολαρίων) λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με το SMMT.
Η παραγωγή στον κλάδο έχει μειωθεί κατά 14% φέτος ενώ οι πωλήσεις κατά 43%.
Το αυτοκίνητο με τις υψηλότερες πωλήσεις στη Βρετανία -μια κατάταξη στην οποία συνήθως κυριαρχούν η Ford, Volkswagen και η Vauxhall – ήταν το Tesla Model 3 τον Απρίλιο, καταγράφοντας 658 πωλήσεις.
Τον Φεβρουάριο του 1946, μερικούς μόλις μήνες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Βρετανία πουλήθηκαν μόλις 4.044 νέα αυτοκίνητα, καθώς στη χώρα ίσχυε ακόμα το σύστημα διανομής βασικών ειδών με δελτίο και γίνονταν προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή του πολέμου.