Οι επιπτώσεις της πανδημίας κυρίως σε φτωχούς εργαζόμενους και μετανάστες χωρίς έγγραφα που έχασαν σε μία νύχτα τις δουλειές τους φάνηκαν πιο έκδηλα στην Σουηδία με την ουρά που σχημάτισαν σήμερα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στην Γενεύη για να πάρουν δωρεάν τρόφιμα.
Όπως μεταδίδει το Reuters η ουρά των ανθρώπων απλώθηκε για περισσότερο από 1 χιλιόμετρο έξω από ένα παγοδρόμιο όπου οι εθελοντές μοίρασαν περίπου 1.500 δέματα σε άτομα που άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 5 π.μ.
Σε μια χώρα σχεδόν 8,6 εκατομμυρίων, 660.000 άνθρωποι στην Ελβετία ήταν φτωχοί το 2018, λέει ο φιλανθρωπικός οργανισμός Caritas, ιδιαίτερα οι άγαμοι γονείς και εκείνοι με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης που δεν μπορούν να βρουν εύκολα άλλη δουλειά μετά την απώλεια της εργασίας τους.
Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, που σημαίνει ότι διαθέτουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος, το οποίο ήταν 6.538 ελβετικά φράγκα για εργασία πλήρους απασχόλησης το 2018.
Η ελβετική τράπεζα UBS έχει υπολογίσει ότι η Γενεύη είναι η δεύτερη πιο ακριβή πόλη παγκοσμίως για να ζήσει μια οικογένεια τριών ατόμων, ενώ πρώτη κατατάσσεται η Ζυρίχη. Παρότι τα μέσα εισοδήματα είναι επίσης υψηλά, αυτό δεν βοηθά ιδιαίτερα εκείνους που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι το γνωρίζουν αυτό, αλλά είναι διαφορετικό να το βλέπεις με τα δικά σου μάτια», δήλωσε η Σιλβάνα Ματροματτέο, επικεφαλής της ομάδας βοήθειας Geneva Solidarity Caravan.
«Είχαμε ανθρώπους με δάκρυα στα μάτια που μας είπαν «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό στη χώρα μου». Αλλά είναι εδώ και το ότι ο COVID-19 ανέδειξε το πρόβλημα ίσως είναι για καλό, γιατί θα είμαστε σε θέση να λάβουμε μέτρα για να υποστηρίξουμε όλους αυτούς τους εργαζόμενους, γιατί είναι πάνω απ ‘όλα εργαζόμενοι».