Το ψήφισμα που συνέταξε Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, που ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την πανδημία του κορωνοϊού, στηρίζουν περίπου εκατό χώρε μέσα σε αυτές και η Ρωσία.
Όπως αναφέρει το CNN, ο ψήφισμα που συνέταξε η ΕΕ έρχεται στον απόηχο των πιέσεων της Αυστραλίας να ερευνηθεί ο αρχικός χειρισμός της κρίσης από την Κίνα. Η πίεση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο κατηγόρησε την Καμπέρα για μια «εξαιρετικά ανεύθυνη» κίνηση που θα μπορούσε να «διαταράξει τη διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας και πάει ενάντια στην κοινή φιλοδοξία των λαών.»
Ενώ το ψήφισμα, το οποίο θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνεδρίαση των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ξεκινά σήμερα στη Γενεύη, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ωστόσο ζητά μια «αμερόληπτη, ανεξάρτητη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της συντονισμένης από τον Π.Ο.Υ. διεθνούς υγειονομικής αντίδρασης στην Covid-19».
Η φρασεολογία του ψηφίσματος είναι ήπια σε σχέση με το προηγούμενο αίτημα της Αυστραλίας να ερευνηθεί ο ρόλος και η ευθύνη της Κίνας στην προέλευση της πανδημίας, σχολιάζει το CNN. Αυτό ίσως ήταν απαραίτητο ώστε να μπορέσουν να πειστούν τα περισσότερα μέλη του Π.Ο.Υ. να υπογράψουν –ιδιαίτερα αυτά με παραδοσιακούς δεσμούς με το Πεκίνο, όπως η Ρωσία.
Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Κίνα θα πρέπει να είναι ήσυχη. Το ενδεχόμενο η διενέργεια μιας ανεξάρτητης έρευνας, έστω και αν αυτή αρχικά δεν έχει στόχο να ερευνήσει την αντίδραση μας οποιασδήποτε μεμονωμένης χώρας, να φέρει στο φως επιζήμιες ή ντροπιαστικές πληροφορίες, είναι μεγάλο.
Το Πεκίνο είχε προηγουμένως πει πως θα στηρίξει μια έρευνα μόνο αν αυτή διενεργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πως επηρεάζεται υπερβολικά από την Κίνα –κατηγορία που αρνούνται οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Οργανισμού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρέσβης της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Liu Xiaoming, είπε πως «είμαστε ανοικτοί, είμαστε διαφανείς, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Μια διεθνής, ανεξάρτητη έρευνα είναι ευπρόσδεκτη, θα πρέπει όμως να έχει οργανωθεί από τον Π.Ο.Υ.»
Όμως, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προσυπογράφουν το ψήφισμα της ΕΕ εν όψει της Συνόδου, αυτό μπορεί να μην είναι πλέον στο χέρι της Κίνας. Κατά το CNN, υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως το Πεκίνο μπορεί να αποδεχθεί το ψήφισμα, καθώς νωρίτερα σήμερα τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Σι Τζινπινγκ θα εκφωνήσει λόγω στην εναρκτήρια τελετή της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, κάτι που θεωρείται πως δεν θα συνέβαινε εάν το Πεκίνο προετοιμάζονταν να αντισταθεί σε κάποιο βασικό ζήτημα της ατζέντας της συνεδρίασης.