Στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ιταλία εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι το δεκαήμερο Φόρουμ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της χώρας, το οποίο διεξάγεται στο εσωτερικό του πάρκου «Βίλα Παμφίλι» της Αιώνιας Πόλης.
Στις εργασίες συμμετέχουν βιομήχανοι, εκπρόσωποι της τοπικήςαυτοδιοίκησης, μάνατζερ, μέλη οργανώσεων των καταναλωτών, υπουργοί, με στόχο τη διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου της «μελλοντικής Ιταλίας», μετά τη φοβερή εμπειρία της πανδημίας του κορονοϊού.
«Η κυβέρνησή μου θέλει να προάγει τον διάλογο με όλες τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές δυνάμεις της χώρας. Ζούμε ένα σοκ άνευ προηγουμένου και βρισκόμαστε μπροστά σε βασικής σημασίας σταυροδρόμι για την οικονομία μας», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο, θαρραλέο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, το οποίο να τύχει κοινής αποδοχής», πρόσθεσε ο Κόντε, ενώ υπενθύμισε «πόσο σημαντικές θα είναι οι επιλογές που θα αφορούν τη λεπτομερή χρήση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης».
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνδέθηκαν με τις εργασίες του Φόρουμ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η Ευρώπη ύψωσε το ανάστημά της. Το πρόγραμμα “Επόμενη γενιά” είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ιταλία. Χρειάζονται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Υπογράμμισε, δε, ότι «είναι ακόμη πάρα πολλοί οι νέοι και οι γυναίκες που μένουν αποκλεισμένοι από την αγορά της εργασίας».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, στο μήνυμά του στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι «η Ευρώπη δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ιταλική κυβέρνηση και στον ιταλικό λαό που τη δύσκολη αυτή περίοδο έδειξε μεγάλο θάρρος, αλληλεγγύη και πειθαρχία».
Ο Σασόλι δήλωσε επίσης ότι «δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός που να αποδυναμώνει το Ταμείο Ανάκαμψης» και ότι οι διάφορες κυβερνήσεις των χωρών μελών, θα υποδείξουν ποιες μεταρρυθμίσεις επιθυμούν να προάξουν.
Η δε πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι «η Ιταλία χρειάζεται έναπεριβάλλον, ευνοϊκό προς τις επιχειρήσεις, κατάλληλες υποδομές, λειτουργικές δημόσιες υπηρεσίες και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα». «Σαν προτρέπω να μην χάσετε την ευκαιρία αυτή», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, τέλος, δήλωσε ότι «η ιστορία βάσει της οποίας οι όροι επιβάλλονται από ψηλά, τελείωσε». «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελείται από σημαντικούς πόρους και επιβάλλεται να σταθούμε όλοι στο ύψος των ευθυνών μας», υπογράμμισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.