Από τις 6 Ιουλίου
Οι γενικευμένοι περιορισμοί για τα μη αναγκαία ταξίδια στο εξωτερικό θα αρχίσουν να «χαλαρώνουν» στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 6 Ιουλίου, μεταδίδει σήμερα το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις από Βρετανούς υπουργούς.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, αναμένεται πως θα επιτραπεί σε παραθεριστές να ταξιδέψουν σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών όταν επιστρέψουν στην πατριδα τους. Αυτές οι χώρες, σύμφωνα με το BBC, πιστεύεται ότι θα περιλαμβάνουν την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Τουρκία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, αλλά όχι την Πορτογαλία ή τη Σουηδία.
Η πλήρης λίστα των «αεροδιαδρόμων» με το Ηνωμένο Βασίλειο θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται πάντως, ότι η Ελλάδα σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr δεν θα ανοίξει τα σύνορα με τη Βρετανία με το άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου. Η Βρετανία περιλαμβάνεται στη λίστα των 9 χωρών με τις οποίες τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.
Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι νέοι κανόνες θα δώσουν την ευκαιρία στους Βρετανούς πολίτες να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο εξωτερικό, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την εν λόγω «χαλάρωση» είναι η διατήρηση του ρίσκου σε χαμηλά επίπεδα.
Το νέο σύστημα που θα τεθεί σε εφαρμογή θα θυμίζει «φωτεινό σηματοδότη»: Χώρες θα κατηγοριοποιούνται ως πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες, ανάλογα με τον επιπολασμό του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της βρετανίας υπογραμμίζει ότι «δεν θα διστάσει να πατήσει φρένο» ανά πάσα στιγμή, εάν η κατάσταση αλλάξει.
Σύμφωνα με το BBC, στην Πορτογαλία καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Λισαβόνα και τις γύρω περιοχές, ενώ η Σουηδία είναι επίσης πολύ πιθανόν να μην περιληφθεί στη λίστα, καθώς ο ρυθμός μόλυνσης εκεί είναι υψηλότερος απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δύο χώρες είναι πιθανόν να «χρωματιστούν» κόκκινες με βάση το νέο σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι τίποτα δεν εμποδίζει κάποιον να αποφύγει την καραντίνα πετώντας σε ένα αεροδρόμιο της Ισπανίας, διασχίζοντας οδικώς τα σύνορα με την Πορτογαλία και επιστρέφοντας στη Βρετανία με τον ίδιο τρόπο.
Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, ο ταξιδιωτικός τομέας είχε «κηρύξει πόλεμο» στην Κυβέρνηση το περασμένο διάστημα λόγω των γενικευμένων περιορισμών για τα ταξίδια. Μια στρατηγική με εξαιρέσεις που θα επιτρέπει σε ταξιδιώτες να ταξιδεύουν σε προορισμούς χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα επιστρέφοντας αναμένεται να μειώσει σε κάποιον βαθμό τις επικρίσεις.
Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα πρέπει ακόμα να δηλώνουν τη διεύθυνση στην οποία σκοπεύουν να μείουν μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχουν ταξιδέψει. Επίσης, θα είναι νομικά υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες ή άλλα καλύμματα προσώπου σε αεροπλάνα και πλοία.
«Ο ταξιδιωτικός κλάδος περιμένει με αδημοσία την επιβεβαίωση της λίστας των χωρών, που αναμένεται ότι θα ενθαρρύνει τους πελάτες να κάνουν κράτηση», δήλωσε ο ταξιδιωτικός όμιλος ABTA, κάνοντας λόγο για «ενθαρρυντική» χαλάρωση των κανόνων καραντίνας.