Η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, διαβεβαίωσε, σήμερα, ότι δεν υπήρξε χρονική στιγμή, κατά την οποία η χώρα της να βρεθεί πλησίον της ανάγκης να έχει εξωτερικό δανεισμό, έστω κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Αύγουστο παρενέβη αγοράζοντας ισπανικό χρέος.
“Δεν βρεθήκαμε ποτέ στο σημείο να βοηθηθούμε από το εξωτερικό. Εμείς, όπως και τα άλλα κράτη, υποστήκαμε πιέσεις στις αγορές των ομολόγων, με αποτέλεσμα να προκληθεί η παρέμβαση της ΕΚΤ, όμως βρεθήκαμε μακρυά από τον εξωτερικό δανεισμό” τόνισε η Σαλγάδο μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία (RNE) και προτρέποντας να καταβληθεί προσπάθεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομία της Ισπανίας.
Χθες Δευτέρα ο επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CCOO, Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόχο, επισήμαινε απ την πλευρά του ότι ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο έχει δηλώσει ότι “τον μήνα Αύγουστο η Ισπανία βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου”, επισήμανση όμως που ανασκεύασε σήμερα, δικαιολογούμενος ότι “είχε εσφαλμένη πληροφόρηση”.
“Χρησιμοποίησα δύο λέξεις (‘χείλος αβύσσου’) που ο πρωθυπουργός δεν μεταχειρίστηκε…προσωπικά, νομίζω ότι βρεθήκαμε κοντά στον εξωτερικό δανεισμό, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα”, δήλωσε σήμερα ο συνδικαλιστής Φερνάντεθ Τόχο.
Όσον αφορά την κα Σαλγάδο, παρατήρησε ότι “χθες Δευτέρα επανακυριάρχησε το έλλειμμα της εμπιστοσύνης των αγορών. . . αυτός ο φαύλος κύκλος που πρέπει οπωσδήποτε να σπάσει”.
“Πρέπει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, πρέπει να έχουμε περισσότερη Ευρώπη, να λύσουμε δια παντός το θέμα της Ελλάδας με έναν δεύτερο κατά σειράν εξωτερικό δανεισμό”, σημείωσε η αξιωματούχος.
Το Γαλλικό Πρακτορείο παραθέτει συναφώς την εκτίμηση ότι, το σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας ευαισθητοποιείται εξαιτίας των απαιτήσεων για παροχή εγγυήσεων, που εγείρει το Ελσίνκι, όπως και από την συμμετοχή σε αυτό, που θα μπορούσε να αποβεί ανεπαρκής, των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας–αυτοί καλούνται πρώτη φορά να συνεισφέρουν.