Με σημαντικά μηνύματα για το αύριο της κυπριακής οικονομίας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα η παρουσίαση του “Ιστορικού Λευκώματος, Κύπρος, Οικονομία και Επιχειρήσεις, 50 χρόνια, 1960-2010” του δημοσιογράφου Ιωσήφ Π. Ιωσήφ. Σε χαιρετισμό του, που αναγνώσθηκε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ανάφερε μεταξύ άλλων ότι “είναι πεποίθηση μου ότι μέσα από τέτοιες ιστορικές αναδρομές, όπως αυτές που γίνονται στην έκδοση του κ. Ιωσήφ, θα πρέπει να αντλούμε διδάγματα, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνουμε σφάλματα του παρελθόντος”. Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει ιδιαίτερα στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή, όπου οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Αναφερόμενος ειδικά στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή οικονομία σ’ αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έλαβε η κυβέρνηση και σταθερά εξέρχεται από την ύφεση. Για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και για επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι του 2013.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα η Κύπρος βρίσκεται σ’ ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Όπως χαρακτηριστικά, είπε, η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας της Κύπρου, και πρόσθεσε:
Δεν είναι η ώρα για αποσπασματικά μέτρα που απλώς θα μεταφέρουν τα προβλήματα της οικονομίας μας στα επόμενα χρόνια. Είναι η ώρα για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά, διαρθρωτικά προβλήματα που δεν είναι άλλα από το κόστος και το μέγεθος της κρατικής μηχανής και το συνταξιοδοτικό. Άμα τα αντιμετωπίσουμε, τότε θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας. Αν και πάλι δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και προσπαθήσουμε με αποσπασματικά μέτρα, τότε οι διορθωτικές ενέργειες που θα αναγκαστούμε να λάβουμε στο μέλλον θα είναι πολύ πιο επώδυνες. Ας αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα από το πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας και ας λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί πολύ φοβάμαι πως ακολουθούμε στα ίδια βήματα.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κώστας Υφαντής λέγοντας ότι η έκδοση αυτή αν και αφορά τα προηγούμενα 50 χρόνια της κυπριακής οικονομίας, στέλνει πολλά μηνύματα για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα επόμενα 50χρόνια στον οικονομικό τομέα.
Από την πλευρά του ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Δημήτρης Τσαλαπάτης είπε ότι η έκδοση αυτή είναι μια δημοσιογραφική εργασία, με μεγάλη έρευνα και σημαντικές επισημάνσεις. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης, τόνισε, μπορεί κάποιος να δει όχι μόνο το χθες στην οικονομία της Κύπρου, αλλά και το αύριο. Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα μίλησε ο Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Κώστας Λυμπουρής, ενώ αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνου Σόμπολου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ