Τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και τη συνεργασία για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων έχει ως στόχο η συμφωνία της Κύπρου με τη Γαλλία, η οποία τίθεται σε άμεση ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια των δυο χωρών, επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης.
Σε όλες τις πτυχές λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και τα κοινά συμφέροντα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς τους σκοπούς και τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.
«Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού στις στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας. Συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», αναφέρει ο υπουργός σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Επίσης προσθέτει:
«Πέραν των παραπάνω, προνοείται εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς δίκαιου, ενεργειακής ασφάλειας, ασφάλειας στη θάλασσα, διαχείρισης κρίσεων σε σχέση με απειλές όπως οι εχθροπραξίες, η τρομοκρατία, η πειρατεία και οι φυσικές ή βιομηχανικές καταστροφές».
Ο υπουργός αναφέρει πως για την υλοποίηση της συμφωνίας, οι δυο χώρες επικυρώνουν διετή προγράμματα αμυντικής συνεργασίας με συγκεκριμένες δραστηριότητες, ενώ τα θέματα της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας συζητήθηκαν πρόσφατα στο Παρίσι στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Υπουργός Άμυνας με τη Γαλλίδα ομόλογό του.
Καταλήγοντας, ο κ. Πετρίδης, επισημαίνει ότι η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθείται από την Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση των συμμαχιών και ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με γειτονικές και άλλες φίλιες χώρες συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.