Δραματική κλιμάκωση της επίθεσης κατά του Πεκίνου από τον αμερικανό πρόεδρο που επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ και έβαλε απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείες να κάνουν δουλειές με υψηλού προφίλ κινεζικούς τεχνολογικούς ομίλους.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε 11 αξιωματούχους, περιλαμβανομένης της κυβερνήτου του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam, ως αντίδραση στον πρόσφατο νόμο για την ασφάλεια που ψήφισε το Πεκίνο.
Η πρωτοφανής αυτή κίνηση, θυμίζουν οι Financial Times, έρχεται λίγο μετά την έκδοση δυο διαταγών με τις οποίες απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με το WeChat της Tencent και την ΒyteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok (σ.σ. της εξαγορά της τελευταίας συζητά η Microsoft).
Οι κινήσεις αυτές συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση στις σχέσεις των δυο πλευρών. Ηδη μάλιστα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε «συστάσεις» που εισηγούνται τη διαγραφή από το αμερικανικό χρηματιστήριο κινεζικών επιχειρήσεων εκτός εάν η Κίνα επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πλήρη πρόσβαση στους λογιστικούς τους λογαριασμούς.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες για τον χειρισμό της πανδημίας, ο Τραμπ έχει κατηγορήσει πολλές φορές το Πεκίνο και μίλησε για «κινέζικο ιό». Ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να πιέζει τη χώρα, καθώς θέλει να τονώσει τη δημοτικότητά του ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Σε ότι αφορά το Χονγκ Κονγκ οι κυρώσεις έρχονται λίγο μετά την απόφαση να ακυρωθεί το «ειδικό εμπορικό καθεστώς» που απολάμβανε η πόλη με τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες θεωρούν ότι δεν έχει πλέον την αυτονομία που είχε στο πλαίσιο της πολιτικής «μια χώρα, δυο συστήματα», το οποίο υιοθετήθηκε αφότου επέστρεψε στην Κίνα το 1997.
«Το κομουνιστικό κόμμα της Κίνας έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το Χονγκ Κονγκ δεν θα έχει ποτέ ξανά τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που το ίδιο το Πεκίνο υποσχέθηκε στον λαό της πόλης και τη Μεγάλη Βρετανία για 50 χρόνια», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.