Βουτιά για την οικονομία της χώρας
Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά σε τουλάχιστον 30 ως 40 δισεκατομμύρια ευρώ τον “άμεσο αντίκτυπο” της υγειονομικής κρίσης για τον τομέα του τουρισμού στη Γαλλία, αφού όπως υπογραμμίζει μέρος της διεθνούς πελατείας “εξαφανίστηκε”.
“Υπό ομαλές συνθήκες, ο τουρισμός εισφέρει έσοδα 180 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 60 δισ. χάρη στον διεθνή τουρισμό. Ο άμεσος αντίκτυπος της επιδημίας είναι τουλάχιστον 30 ως 40 δισ. ευρώ”, σημειώνει ο υπουργός Τουρισμού Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της Journal du Dimanche που κυκλοφορεί.
“Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις μάς λένε ότι ο τζίρος τους θα έχει υποστεί συρρίκνωση 20 ως 25% στο τέλος της χρονιάς”, προσθέτει.
“Οι Γάλλοι συμμετέχουν μαζικά στην επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, δίνοντας την προτεραιότητα στη Γαλλία” καθώς το 70% εξ όσων πήγαν διακοπές επέλεξαν να παραθερίσουν στην πατρίδα τους, εξηγεί ο Λεμουάν.
Αυτό “επιτρέπει” ο τομέας να μείνει όρθιος, αλλά “ας είμαστε σαφείς: υπό ομαλές συνθήκες, η Γαλλία φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες ενώ εννέα εκατομμύρια Γάλλοι πάνε στο εξωτερικό” και “μέρος της διεθνούς πελατείας έχει εξαφανιστεί”, διευκρινίζει.
Ο Λεμουάν κρίνει πάντως “ενθαρρυντική” την καταγραφόμενη “πρόθεση να ταξιδέψουν στη Γαλλία βέλγοι, γερμανοί, ιταλοί και ισπανοί τουρίστες τον Σεπτέμβριο”, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι “υψηλότερος από ό,τι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο”.
Ο υπουργός Τουρισμού της Γαλλίας χαρακτηρίζει “ενθαρρυντικά” τα στοιχεια για τον Ιούλιο, εκφράζει την “ελπίδα” του ότι “ο Αύγουστος θα είναι εξαιρετικός” για τον τομέα, καθώς και ότι ακόμη και μετά το τυπικό τέλος της σεζόν θα συνεχίσει να υπάρχει αρκετή κίνηση.
Όμως “η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη”, προειδοποιεί, καθώς “όταν εμφανίζεται εστία μόλυνσης, ο αντίκτυπος είναι άμεσος με ακυρώσεις διαμονών και κρατήσεων”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ