Η Τουρκία συνεχίζει το προκλητικό κρεσέντο κατά της Ελλάδας με την μετατροπή σε τζαμιά ορθόδοξων θρησκευτικών χώρων που λειτουργούσαν για δεκαετίες ως μουσεία, κατηγορώντας μάλιστα τη χώρα μας για «ασέβεια θρησκευτικών δικαιωμάτων» και ότι δημιουργεί «φανταστικές ατζέντες στην περιοχή που πηγάζουν από τις ιστορικές ανασφάλειες».
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που συντάχθηκε ως απάντηση στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Το τζαμί της Χώρας, όπως το Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας και άλλα πολιτιστικά στοιχεία στα εδάφη μας ανήκουν στην Τουρκία και είναι ιδιοκτησία μας.
Εντός του πλαισίου της παράδοσης της ανοχής που προκύπτει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας μαζί με τα δικαιώματα και τις ευθύνες μας που προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες, συντηρούμε σχολαστικά όλες τις πολιτιστικές ιδιοκτησίες μας.
Τονίζουμε πως, η αλλαγή status ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς δεν αντίκειται στη Σύμβαση της UNESCO αναφορικά με την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.
Έχοντας μετατρέψει τζαμιά και τεμένη που αποτελούν μέρος της Οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να πει λέξη στην Τουρκία για τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων.
Επιπλέον, είναι απρεπές από την πλευρά της Ελλάδας να επιχειρεί να μας κάνει μάθημα, ενώ περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής μειονότητας στη χώρα της με καταπιεστικές πρακτικές παρά τις διεθνείς συμφωνίες.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει φανταστικές ατζέντες στην περιοχή που πηγάζουν από τις ιστορικές ανασφάλειές της είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Καλούμε για μια ακόμα φορά την Ελλάδα να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να παράσχει τις απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν στη Μουσουλμανική της μειονότητα να ασκήσει τη λατρεία της».
Τζαμί η Μονή της Χώρας
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε χθες εντολή για την μετατροπή από μουσείο σε τζαμί της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, έναν μήνα μετά το άνοιγμα για μουσουλμανική λατρεία της Αγίας Σοφίας.
Η Μονή της Χώρας είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 και στη συνέχεια σε μουσείο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Ερντογάν δίδει εντολή “να ανοίξει” για μουσουλμανική λατρεία η Μονή της Χώρας, στηριζόμενος σε απόφαση που έλαβε πέρυσι γι’αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απόφαση για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί λαμβάνεται έναν μήνα έπειτα από αυτήν για την μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οπως σημειώνει το ΑΠΕ, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μονή της Χώρας έγιναν εργασίες αποκατάστασης από ομάδα Αμερικανών ιστορικών τέχνης και αυτή άνοιξε στο κοινό ως μουσείο το 1958.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που την επισκέφθηκε μετά τη δημοσίευση σήμερα του διατάγματος του Ερντογάν, η Μονή της Χώρας εξακολουθούσε να είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, σε αντίθεση με την Αγία Σοφία, η οποία έκλεισε αμέσως μετά την ανακοίνωση της μετατροπής της σε τζαμί.
Στηλιτεύει η Κομισιόν
Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα. Ειδικότερα, η Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε:
«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».
Καταδικάζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: “Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.
Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα. Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών”.
Σε μποϋκοτάζ εναντίον της Τουρκίας καλούν ελληνικές, αρμενικές και χριστιανικές Οργανώσεις
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει ο “Εθνικός Κήρυκας”, σε κοινή τους ανακοίνωση, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA) και η Οργάνωση για την Υπεράσπιση των Χριστιανών (In Defense for Christians) εντάσσουν την αλλαγή του καθεστώτος της ιστορικής Μονή της Χώρας σε ένα μακροχρόνιο και ευρύτερο πλαίσιο λεηλασίας και καταπάτησης των θρησκευτικών μειονοτήτων από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης.
«Αυτή η τελευταία κίνηση συνεχίζει την μακροχρόνια τάση του τουρκικού κράτους να καταλαμβάνει και να μετατρέπει σε τζαμιά κτήρια ορόσημο για τον Χριστιανισμό και οίκους λατρείας. Τα πολιτιστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας, είναι μερικά από τα μόνα απομεινάρια που μαρτυρούν την κάποτε ζωντανή χριστιανική παρουσία της Τουρκίας. Στοχεύοντας τη χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά, ο Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση στοχεύουν στην ολοκλήρωση της γενοκτονίας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Είναι απαράδεκτο και ο κόσμος δεν πρέπει να παραμείνει αδρανής», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Στη κοινή τους ανακοίνωση, οι τρεις οργανώσεις χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο Ερντογάν ως έναν ανεύθυνο παράγοντα και μια καταστροφική δύναμη εναντίον των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Όπως τονίζουν, «η δίωξη των Χριστιανών από την Τουρκία εκτείνεται και πέρα από τα σύνορά της. Οι τρομερές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία περιλαμβάνουν επίσης την εθνοθρησκευτική απέλαση των Σύριων Χριστιανών στη βόρεια Συρία και την καταστροφή περισσότερων από 500 ελληνορθόδοξων εκκλησιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου».
Οι τρεις οργανώσεις αναφέρουν ότι επεξεργάζονται σχέδια προκειμένου να πιεστεί με διάφορα πολιτικά μέσα η τουρκική κυβέρνηση για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν τα μέλη τους και τους Αμερικανούς Χριστιανούς να λάβουν θέση σε αλληλεγγύη προς τους διωγμένους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους ως καταναλωτές. Για αυτό τον λόγο, κάνουν έκκληση στα μέλη τους:
Να κάνουν τουριστικό μποϋκοτάζ στην Τουρκία
Να αποφύγουν να κάνουν αεροπορικές κρατήσεις σε πτήσεις που περιλαμβάνουν στάση στη Τουρκία
Να μην χρησιμοποιούν τις Τουρκικές Αερογραμμές.
Να αποφύγουν τα προϊόντα της εταιρία Peyman (αποξηραμένοι σπόροι και εταιρεία φρούτων)
Να αποφύγουν την εταιρία Boycott Beko (εταιρεία οικιακών συσκευών)