Πριν από την έλευση του κορωνοϊού, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ήταν η μεγαλύτερη απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη και απειλούσε με αφαίρεση αρκετών μονάδων του παγκοσμίου ΑΕΠ.
Η πανδημία έκανε πιο βίαια τη «βρώμικη δουλειά» και τώρα, οι εμπορικές εντάσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη αυτή καθεαυτή.
Η «αρχή» έγινε με τους αμερικανικούς δασμούς στο ρωσικό αλουμίνιο και συνεχίστηκε με έναν πόλεμο δασμών που ουσιαστικά έκοψε τις εμπορικές γέφυρες μεταξύ Ουάσινγκτον – Πεκίνου. Με την επιβολή δασμών, την απαγόρευση εκροής τεχνολογίας (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση απαγόρευσης chips αμερικανικής τεχνολογίας σε κινεζικές επιχειρήσεις ακόμα και σε συμμάχους των ΗΠΑ), αλλά και την απαγόρευση χρήσης κινεζικής τεχνολογίας (περίπτωση 5G – Huawei), οι ΗΠΑ επιχειρούν να «στραγγαλίσουν» οικονομικά το Πεκίνο και να φρενάρουν τη διεθνή οικονομική και τεχνολογική του επέλαση.
Κάτι παρεμφερές έκανε και η Ευρώπη, η οποία ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την επενδυτική επέλαση των Κινέζων στη Γηραιά Ήπειρο και ετοιμάζει πλήρη -ουσιαστικά- απαγόρευση εξαγοράς ευρωπαϊκών εταιριών από κινεζικά κεφάλαια. Θεωρητικά, στο θέμα του «μπλόκου» στην Κίνα στην τεχνολογική επέκταση και στο «φρενάρισμα» της Ρωσίας στην ενεργειακή επέκταση, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ευθυγραμμίζονται. Θα ήταν εύκολο σταυρόλεξο, εάν ο Λευκός Οίκος και οι Βρυξέλλες δεν έθεταν σε κίνδυνο τα 75 χρόνια συμμαχίας τους, ανταλλάζοντας δασμούς και κυρώσεις και απειλώντας να εμπλακούν σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο. Εν μέσω εμπορικού πολέμου των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, το άνοιγμα νέου μετώπου μεταξύ της κορυφαίας οικονομίας του πλανήτη και του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ του κόσμου, μπορεί να αλλάξει για πάντα ό,τι ξέραμε για το διεθνές εμπόριο και την οικονομία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ