Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωλογικές έρευνες στην Μεσόγειο.
Μάλιστα, καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποστηρίζει τις απαιτήσεις της Ελλάδας να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έντιμος και αμερόληπτος μεσολαβητής μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας για την επίλυση της κατάστασης στην Μεσόγειο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Οι λόγοι για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μαξιμαλιστικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης σε αυτό το δίδυμο, που προσπαθεί να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.
Δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΕΕ να επικρίνει τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της χώρας μας εντός της υφαλοκρηπίδας της και να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαιώνεται από το Δικαστήριο της ΕΕ, η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία σε αυτό το θέμα. Αυτό το αίτημα αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο.
Καλούμε τα κράτη μέλη της ΕΕ και της ΕΕ να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας κατά του διεθνούς δικαίου, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.
Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία ότι τα ελληνικά νησιά, ειδικά η Μεγίστη, έχουν υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία προσφεύγει πάντοτε στον διάλογο, δίνοντας έμφαση στη διπλωματία και η ρητορική της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων. Η Τουρκία, απέναντι στο πρόσωπο της παράνομης συμμαχίας, θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Εάν επιθυμεί κανείς μια ειλικρινή λύση στο ζήτημα, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πρέπει να δουν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και ότι όσοι είναι πίσω από αυτούς δεν πρέπει να ενεργούν με λανθασμένους υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ αναζητήσει λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής».