Αποκαλύψεις από το ειδησεογραφικό πρακτορείο
Στην επιδίωξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την χώρα του σε ναυτική δύναμη αναβιώνοντας μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή που η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στη Μεσόγειο Θάλασσα, αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Καθώς η Τουρκία ανοικοδομεί τη ναυτική της δύναμή, θέτει υπό αμφισβήτηση θαλάσσια ύδατα, ερχόμενη σε σύγκρουση με ιστορικούς αντιπάλους της Δύσης.
Η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί στον ανταγωνισμό για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο που ώθησαν όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Ισραήλ να διεκδικήσουν δικαιώματα σε μια από τις πιο περιδιάβατες θάλασσες του κόσμου. Ωστόσο, οι ρίζες των εντάσεων εκτείνονται βαθύτερα.
Η ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού αποκαλύπτει την κλίμακα της φιλοδοξίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διεκδικήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας ως μια μουσουλμανική περιφερειακή δύναμη, ικανή να ανταγωνιστεί την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έχει ενισχυθεί από νέα εγχώρια παραγόμενα πλοία και υποβρύχια, την ώρα που βρίσκεται υπό κατασκευή ένα αεροπλανοφόρο 27.000 τόνων έως το επόμενο έτος.
Η «έκρηξη» που παρατηρείται είναι μέρος της ευρύτερης επέκτασης της εγχώριας βιομηχανίας όπλων – η οποία περιλαμβάνει πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και, αεροσκάφη – με στόχο την πραγμάτωση αυτού που οι Τούρκοι αξιωματούχοι αποκαλούν “στρατηγική ανεξαρτησία” από δυτικούς προμηθευτές, που τώρα θεωρούνται περισσότερο αντίπαλοι παρά συνεργάτες.
Ο Ερντογάν έχει θέσει ως στόχο το 2023, την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας, ώστε η Τουρκία να έχει αμυντική αυτονομία. Ωστόσο αυτό φαίνεται απίθανο να πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας είναι τουλάχιστον σε προβληματική κατάσταση. Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί επίσης με κυρώσεις για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.
Την ίδια ώρα ο στρατός της Τουρκίας βρίσκεται στη Βόρεια Συρία και στη Λιβύη όπου τα πολεμικά πλοία του Ερντογάν βοήθησαν στον ανεφοδιασμό και τη στήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλάζοντας την πορεία του εμφυλίου πολέμου προς όφελός της.
Παράλληλα, στολίσκοι συνοδεύουν σεισμικά ερευνητικά σκάφη σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα, εξερευνώντας για αέριο. Τον περασμένο μήνα, αυτό οδήγησε σε σύγκρουση με ελληνικό ναυτικό πλοίο, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ έφτασε στο υψηλότερο σημείο από την αντιπαράθεση του 1996 για τα Ίμια.
«Η Τουρκία θα αποκτήσει το δίκαιο μερίδιό της στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στις 26 Αυγούστου για να τιμήσει τη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071. Επιπρόσθετα απείλησε ευθέως την Ελλάδα προειδοποιώντας ότι θα υποφέρει “στο πεδίο της μάχης» εάν δεν καταλήξει σε διπλωματική διευθέτηση.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg News, ο εκπρόσωπος και σύμβουλός του, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε ως στόχο να πιέσει τους μεσογειακούς εταίρους να εξετάσουν και να διαπραγματευτούν τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή που για πολύ καιρό αγνοήθηκαν.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι συζητά με την Τουρκία μόνο για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας η οποία πρέπει να καθοριστεί μόνο μέσω της σύμβασης του δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Η δυναμική προσέγγιση της Τουρκίας στη Μεσόγειο έχει εντείνει την ανησυχία και άλλων δυνάμεων της περιοχής, αφήνοντας ουσιαστικά την χώρα απομονωμένη. Οι ΗΠΑ ήραν μερικώς το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί επί δεκαετίες στην Κύπρο, από τότε που η Τουρκία εισέβαλε στο Βορρά το 1974 φαινομενικά για να προστατεύσει τους Τούρκους. Επίσης, σε μια επίδειξη δύναμης, η Γαλλία πέταξε έστειλε μαχητικά αεροσκάφη Rafale σε μια αεροπορική βάση στην ελληνόφωνη πλευρά του νησιού.