Δύο ανοιχτές επιστολές που στάλθηκαν στους τέσσερις επικεφαλής των υγειονομικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου αντικατοπτρίζουν την πόλωση των απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών του ιατρικού τομέα σχετικά με τα χθεσινά μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το αναδυόμενο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας covid-19.
Μια ομάδα 33 εξέχοντων γιατρών και ακαδημαϊκών ζητά την διαφορετική αντιμετώπιση και την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αντί για οριζόντια τοπικά ή εθνικάlockdown. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα 22 ειδικών λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό του ιού σε ολόκληρο τον πληθυσμό.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να εργάζονται, αν αυτό είναι εφικτό, από τα σπίτια τους και τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείνουν νωρίς σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού, λέγοντας ότι οι περιορισμοί αυτοί πιθανόν να διαρκέσουν έξι μήνες.
Από την πλευρά της, η Sunetra Gupta, καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Carl Heneghan, διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ιατρικής στην Οξφόρδη, ο Karol Sikora, σύμβουλος ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Buckingham, και 30 άλλοιεπιστήμονες ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση αντί οριζόντων πολιτικών.
Υποστηρίζουν ότι επειδή το 89% των θανάτων από covid-19 ανήκουν στην ομάδα άνω των 65 ετών και αυτών που έχουν υποκείμενα νοσήματα, σ’ αυτές τις ομάδες πρέπει να στοχεύουν οι παρεμβάσεις. Προσθέτουν δε ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι οίκοιευγηρίας, δεδομένου του υψηλού ποσοστού των θανάτων σε τέτοιες δομές.
“Ο μη δηλωμένος στόχος φαίνεται να είναι επί του παρόντος η καταπολέμηση του ιού, μέχρις ότου να μπορεί να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Αυτός ο στόχος είναι όλο και πιο ανέφικτος (πέραν των πιο συγκεκριμένων ανησυχιών μας σχετικά με τις υφιστάμενες πολιτικές) και οδηγεί σε σημαντική ζημία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, που πιθανώς αντισταθμίζει τυχόν οφέλη”, αναφέρουν οι 33 γιατροί στην επιστολή τους.
Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για “τη μοναδική εξάρτηση από τους ‘αριθμούς κρουσμάτων’ και τον ‘δείκτη R’ για την ενημέρωση των εθνικών και τοπικών πολιτικών” καθώς υποστηρίζουν ότι αυτές οι μετρήσεις υπόκεινται σε διαφορετικές ερμηνείες, με τα αποτελέσματα να έχουν σημασία για την κοινωνία αντί των “κρουσμάτων”.
Στον αντίποδα, μια επιστολή από την Trisha Greenhalgh, πρόεδρο των επιστημών υγείας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που υπογράφουν 22 ακόμα επιστήμονες, επιχειρηματολογεί εναντίον μιας προσέγγισης «ανοσίας αγέλης». Υποστηρίζουν ότι, αν και οι επιπτώσεις και οι συνέπειες της covid-19 ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων ομάδων του πληθυσμού,θάνατοι έχουν συμβεί σε όλες τις ηλικίες, το φύλο και τις εθνοτικές ομάδες και μεταξύ ατόμων χωρίς προϋπάρχοντα ιατρικά ζητήματα. Επισημαίνουν επίσης ότι ο «long covid»,όπου τα συμπτώματα επεκτείνονται για εβδομάδες ή μήνες μετά τη μόλυνση, είναι μια εξουθενωτική ασθένεια που προσβάλλει δεκάδες χιλιάδες άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να εμφανιστεί σε προηγουμένως νεαρά και υγιή άτομα.
«Υποστηρίζουμε σθεναρά τις συνεχείς προσπάθειές σας για την καταστολή του ιού σε ολόκληρο τον πληθυσμό», αναφέρουν, στην επιστολή τους που μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικρούει την οπτική της Gupta και των συναδέλφων της. Ο διαχωρισμός του πληθυσμού και η προστασία των ηλικιωμένων έως ότου αναπτυχθεί η “ανοσία αγέλης” δεν θα λειτουργήσει, προσθέτουν.