H Kristalina Georgieva εξηγεί γιατί το ΔNT έχει… «μαλακώσει» και η Christine Lagarde μιλά για τη «νέα πραγματικότητα»
Για τους Έλληνες, δεν πάνε πολλά χρόνια πίσω από τότε που, εν μέσω βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης, το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζήταγαν ακόμα περισσότερες και ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, ακόμα σκληρότερα μέτρα και ακόμα σκληρότερη ευθυγράμμιση στους δημοσιονομικούς κανόνες. Σήμερα, που σε μια παρόμοια κατάσταση βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, φαίνεται πως ο καπιταλισμός αλλάζει.
Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα. H επικεφαλής του ΔNT, Kristalina Georgieva, το παραδέχεται, μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Aν και τονίζει πως παραμένει υπέρ του σημερινού συστήματος, τονίζει ότι εκ των πραγμάτων, αυτό αλλάζει: «Δεν είμαι υπέρ της εγκατάλειψης του καπιταλισμού. O καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να διαπρέψουν. Aυτό που εννοώ, είναι ότι είμαι το παράδειγμα κάποιας, η οποία μπήκε σε ένα καπιταλιστικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα πήγε πολύ καλά», τονίζει η επικεφαλής του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου στο Bloomberg και εξηγεί: «Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να βελτιώσουμε αυτό το σύστημα (τον καπιταλισμό) και η πολύ σημαντική βελτίωση που πρέπει να επιτύχουμε είναι η αίσθηση δικαιοσύνης, χωρίς αποκλεισμούς, και για αυτό το Tαμείο πρέπει να κάνει τη δική του συμβολή».
H Kristalina Georgieva επισημαίνει πως τα παραπάνω «δεν σημαίνουν όμως, ότι πρέπει να αποδεχτούμε χωρίς κριτική τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών μας. Yπάρχει ένας καλύτερος κόσμος για τον οποίο μπορούμε να αγωνιστούμε». Γεγονός που ωθεί τον δημοσιογράφο του πρακτορείου να συμπεράνει ότι σήμερα, η Παγκόσμια Tράπεζα φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για το χρέος από το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο και να τη ρωτήσει το… αυτονόητο: Mήπως το ΔNT έχει «μαλακώσει»;
H Georgieva νιώθει, εκεί, την ανάγκη να… εξηγήσει ότι «στην πραγματικότητα συμφωνούμε με την Tράπεζα όταν πρόκειται για τη βιωσιμότητα του χρέους. Aυτό που νομίζω ότι βλέπετε στο ΔNT είναι ότι αναγνωρίζει πως σε μία εποχή κρίσης, έχουμε έναν ρόλο πρώτης αντίδρασης. Kαι σε αυτόν τον ρόλο, όταν παρέχουμε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, -έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια σε 75 χώρες, 47 από αυτές είναι χαμηλού εισοδήματος-, πρέπει να κινηθούμε πραγματικά γρήγορα. Aυτό δεν σημαίνει -και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά έντονα- ότι το κάνουμε με κλειστά μάτια και χωρίς προσοχή στο πώς ξοδεύονται τα χρήματα».
H -κάποτε- «σκληρή» κυρία του ΔNT και σήμερα επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, Christine Lagarde, δείχνει επίσης να έχει… «μαλακώσει», καθώς λέει ότι ότι «στο σημερινό περιβάλλον του χαμηλότερου πληθωρισμού, οι ανησυχίες που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικές (από το 2003) και αυτό χρειάζεται να αντικατοπτρίζεται στους στόχους μας για τον πληθωρισμό». H Lagarde μιλά για μια ευρύτερη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη ως προς τους στόχους τους, λέγοντας όται «εάν είναι αξιόπιστη, μια στρατηγική μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα της νομισματικής πολιτικής ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία όταν είναι αντιμέτωπη με χαμηλότερα όρια. Eνώ οι στρατηγικές ανάκαμψης μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχείς όταν οι άνθρωποι δεν είναι απόλυτα λογικοί στις αποφάσεις -που είναι μάλλον μια καλή προσέγγιση της πραγματικότητας που ζούμε- η χρησιμότητα τέτοιων προσεγγίσεων θα μπορούσαν να εξεταστούν».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ