Στην Κύπρο, η συμβολή της ψηφιακής οικονομίας παραμένει αναξιοποίητη στην αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανταγωνιστικότητα αποτελεί ζητούμενο για τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται καίρια από την οικονομική ύφεση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της ημερίδας “e-Cyprus: H ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι ψηφιακή”, που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA) σε συνεργασία με το Κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον επιβεβλημένη για την Κύπρο η μετάβαση στη νέα εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις της κυβέρνησης. Επιβεβλημένη θεωρείται και η δημόσια διάχυση της πληροφορίας, αλλά και η ενίσχυση, ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων με τη βοήθεια των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές στατιστικές, η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη στους τομείς των ΤΠΕ. Συγκεκριμένα, μόνο το 19% των Κυπρίων εργάζονται στον τομέα της Πληροφορικής, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 15η θέση της ΕΕ σε σύνολο 27 κρατών, ενώ το ποσοστό αυτών που κατέχουν θέσεις εργασίας στον κλάδο με εξειδικευμένες δεξιότητες περιορίζεται στο 3,1%, κατατάσσοντας την Κύπρο στη 14η θέση.
Εξάλλου, το 48% των Κυπρίων πολιτών δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ το διαδίκτυο, ενώ το 67,8% εξ αυτών δηλώνουν ότι δεν το έχουν ανάγκη.
Οι συνέπειες της μη αξιοποίησης της ψηφιακής οικονομίας είναι σημαντικές για την οικονομία της Κύπρου, καθώς έτσι αυξάνεται το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνεται η ανταγωνιστικότητα και ο δείκτης παραγωγικότητας καταγράφει απώλειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ