Την προσαγωγή του Χουάν Κάρλος ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης ζήτησαν αντιμοναρχικοί διαδηλωτές που πλημμύρισαν τους δρόμους 24 πόλεων στην Ισπανία.
Φωνάζοντας συνθήματα κατά του «διεφθαρμένου» τέως βασιλιά, που ζει αυτοεξόριστος από τον περασμένο Αύγουστο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι διαδηλωτές απαίτησαν να λογοδοτήσει ο Χουάν Κάρλος για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. «Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την δίωξη εις βάρος του διεφθαρμένου τέως βασιλιά και να απαιτήσουμε κατάργηση της μοναρχίας», δήλωσε ένας συνταξιούχος δάσκαλος στο Reuters.
Ο 82χρονος πρώην μονάρχης παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014 παραχωρώντας το σκήπτρο στο γιο του Φελίπε. Αν και δεν ερευνάται επισήμως, ο Χουάν Κάρλος έχει αποτελέσει στόχο σε δύο έρευνες, στην Ισπανία και την Ελβετία, για μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με ένα συμβόλαιο ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που κέρδισαν ισπανικές εταιρείες για ένα σαουδαραβικό τρένο υψηλής ταχύτητας. Ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την έρευνα για την υπόθεση ώστε να συμπεριλάβει επισήμως και τον Χουάν Κάρλος. Ο τέως βασιλιάς δεν έχει σχολιάσει επισήμως την υπόθεση, όμως ο δικηγόρος του, Χαβιέρ Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του είναι στη διάθεση των εισαγγελέων, αν το κρίνουν απαραίτητο.
Στον απόηχο των σκανδάλων στα ανάκτορα, πρόσφατη έρευνα έρευνα για την Πλατφόρμα Ανεξάρτητων Μέσων, – μιας ομάδας κυρίως αριστερών μέσων ενημέρωσης – έδειξε ότι ένα ποσοστό άνω του 40% επιθυμεί την κατάργηση της μοναρχίας, ενώ το 34,9% δήλωσε ότι στηρίζει τη βασιλική οικογένεια και το 24,2% ότι δεν γνωρίζει / δεν απαντά επί του θέματος. Ένα πέπλο κατηγοριών σκεπάζει τα τελευταία χρόνια τον Χουάν Κάρλος, με σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της εύθραυστης μοναρχίας στην Ισπανία και τη δημοτικότητα του τέως βασιλιά για την συμβολή του στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.