Ακόμα και οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται πως θεωρούν «ανίκανη» την καγκελάριό τους Άγκελα Μέρκελ, να διαχειριστεί την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.
Συγκεκριμένα, το 82% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική άποψη για τους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης.
Στην ίδια έρευνα, σχεδόν το 66% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες.
Την ίδια ώρα οι φιλελεύθεροι σύμμαχοι (FDP) της καγκελαρίου Μέρκελ συνεχίζουν να τάσσονται υπέρ μιας ανοιχτής δημόσιας συζήτησης για το μέλλον του ευρώ και την τύχη του ελληνικού χρέους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που θα δεσμεύει την ηγεσία του κόμματος να μην συναινέσει σε μηχανισμούς διάσωσης, χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
«Η αγορά αναμένει πτώχευση της Ελλάδας» επανέλαβε σήμερα ο πρωταγωνιστής της πρωτοβουλίας για το εσωκομματικό δημοψήφισμα, Φρανκ Σέφλερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Passauer Neue Nachrichten.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά πτώχευση», υπογράμμισε ο κ. Σέφλερ και πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να σπάσει η λογική που θέλει ότι θα πρέπει να σώζεται κάθε χώρα. Μόνον έτσι θα αποτρέψουμε την κερδοσκοπία».
Ανοιχτή συζήτηση θέλει και ο Φίλιπ Ρέσλερ, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά να χρησιμοποιήσει τη λέξη πτώχευση. Αντίθετα, σε προεκλογική συγκέντρωση του στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του FDP, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να σημειώσει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.
Ο κ. Ρέσλερ τάχθηκε εκ νέου κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι «δεν επιτρέπεται να επιβαρυνθεί ο γερμανός φορολογούμενος με τα χρέη άλλων κρατών.