Οι ελπίδες για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έδωσαν μια μικρή ώθηση στο αυστραλιανό χρηματιστήριο την Παρασκευή, με την αξία των μετοχών να ανέρχεται στα 2%, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε και η αξία του αυστραλιανού δολαρίου που έφτασε στο 1,03 σεντ έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Στις αρχές της εβδομάδας λόγω της κρίσης της ευρωζώνης και τους φόβους για πτώχευση της Ελλάδας χάθηκε 45 δισ. δολάρια από τις αξίες των αυστραλιανών μετοχών.
όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας θα περιοριστεί στο 3,7% (οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 4%), ενώ τα επίσημα επιτόκια εκτιμάται πως ως το τέλος του έτους θα διατηρηθούν στο 4,75%.
Ταυτόχρονα, η υψηλή τιμή του δολαρίου Αυστραλίας απειλεί την εθνική οικονομία, προειδοποιούν κλάδοι που μαστίζονται από τη σταθεροποίησή του πάνω από το ένα δολάριο Αμερικής.
Η ασύμφορα υψηλή τιμή του εθνικού νομίσματος πλήττει καίρια τις εξαγωγικές βιομηχανίες της Αυστραλίας, που πασχίζουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους ή να αναχαιτίσουν τις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό.
Η μεταποιητική βιομηχανία (Manufacturing industry) είναι ο κλάδος της αυστραλιανής βιομηχανίας που έχει πληγεί περισσότερο, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που το δολάριο Αυστραλίας έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το ένα δολάριο Αμερικής.
Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή αποκαλύπτουν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η μεταποιητική βιομηχανία απέλυσε 30.000 άτομα και τους περασμένους έξι μήνες 50.000 άτομα.
Ο άλλος κλάδος που επλήγη άμεσα από την τιμή του δολαρίου είναι ο τομέας εκπαίδευσης και επαγγελματικής ειδίκευσης, που από τον περασμένο Μάιο υποχρεώθηκε να απολύσει 29.200 άτομα.
Ο κλάδος αυτός δέχθηκε διπλό πλήγμα, την άνοδο της τιμής του δολαρίου και την απόφαση της κυβέρνησης Γκίλαρντ να μην χορηγεί άδεια μόνιμης παραμονής σε αποφοίτους αυστραλιανών κολεγίων μαγειρικής και κομμωτικής.
Η γεωργοκτηνοτροφία πλήττεται, επίσης, από το δολάριο και αναμένονται απολύσεις από τον κλάδο, αν η τιμή του δολαρίου ανεβεί ή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.
Ο αριθμός των εργαζομένων στη γεωργοκτηνοτροφία μειώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες κατά 20.600 άτομα, μείωση που πλήττει κατά κύριο λόγο τα επαρχιακά κέντρα της χώρας.
Τέλος, η υψηλή τιμή του δολαρίου πλήττει και τη βιομηχανία τουρισμού, που μετά την αλματώδη ανάπτυξη των τελευταίων τριάντα χρόνων υποχρεώνεται να απολύσει προσωπικό.
Αντίθετα, η βιομηχανία λιανικών πωλήσεων και η εξορυκτική βιομηχανία δεν υπέστησαν απώλειες, ενώ το κράτος προέβη σε 46.800 προσλήψεις το τελευταίο τρίμηνο για τη στελέχωση διαφόρων υπηρεσιών.