«Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να ακολουθεί μια πορεία κλιμάκωσης που δημιουργεί περαιτέρω ένταση στην περιοχή» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά.
Ο Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι η ΕΕ κάνει έκκληση στην Τουρκία να συμβάλει “στην εξεύρεση διαρκών λύσεων”, τονίζοντας παράλληλα ότι “η Navtex για σεισμικές δραστηριότητες έρευνας από την Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας, είναι πολύ λυπηρή”.
“Έχουμε φτάσει σε διάφορα επίπεδα στις τουρκικές Αρχές για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με τις ενέργειες στα Βαρώσια και τη νέα Navtex για το Oruc Reis” σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι χθες η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ, έθεσε τα θέματα στον πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Αναφορικά με τα Βαρώσια, ο Πίτερ Στάνο επισήμανε ότι “η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την 1η Οκτωβρίου, το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992)” και προσέθεσε: “Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις. Η ΕΕ προτρέπει τον σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεων και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών δράσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί”.
Τέλος, ο κ. Στάνο τόνισε ότι “η Τουρκία θα πρέπει αντ ‘αυτού να συμβάλει στην εξεύρεση διαρκών λύσεων και με καλή πίστη να συμμετέχει με συνεχείς προσπάθειες στην οικοδόμηση εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο”, κάτι που -όπως σημείωσε ο ίδιος- “θα βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας”. “Οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να ταξινομηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” συμπλήρωσε.