Η Βουλγαρία είναι αποφασισμένη να βάλει βέτο στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την.
Η Σόφια ετοιμάζεται να βάλει βέτο στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία παραβιάζει μια διμερή συμφωνία του 2017 που αποσκοπούσε στην επίλυση ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, όπως εκτίμησε κι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια.
«Η ενταξιακή διαδικασία δεν πρέπει να γίνει όμηρος διμερών απαιτήσεων μεμονωμένων κρατών μελών», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροθ πριν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, αλλά η Σόφια δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής της. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο BNR της Βουλγαρίας ο Κράσιμιρ Καρακατασάνοφ είπε ότι η χώρα του «σ’ αυτό το στάδιο δεν μπορεί να συμφωνήσει στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Βουλγαρία υποστηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει αφού η τελευταία προχωρήσει στις αναγκαίες δεσμεύσεις», τόνισε.
Τι ζητά η Σόφια από τα Σκόπια
Η Βουλγαρία ζητά εγγυήσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία ότι δεν θα εγείρει εδαφικές αξιώσεις, ούτε τον ισχυρισμό περί ύπαρξης μειονότητάς της εντός βουλγαρικών εδαφών. Παράλληλα θέλει να αποφευχθεί από τα επίσημα ενταξιακά έγγραφα της ΕΕ ο όρος «μακεδονική γλώσσα», που η ίδια επιμένει ότι αποτελεί παρακλάδι της βουλγαρικής, αλλά ο Ζόραν Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι το θέμα είναι αδιαπραγμάτευτο για τη χώρα του.
H κόντρα με τα Σκόπια μπορεί να βοηθήσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου έτους τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να αποκαταστήσει μέρος της αξιοπιστίας του, μετά από ένα εφιαλτικό για τον ίδιο καλοκαίρι με πορείες διαδηλωτών που ζητούσαν επίμονα την παραίτησή του για την αποτυχία του στη μάχη κατά της διαφθοράς. Ο ελάσσονας κυβερνητικός εταίρος του Μπορίσοφ, μια χαλαρή συμμαχία εθνικιστικών κομμάτων με την επωνυμία «Ενωμένοι Πατριώτες» επιμένει εδώ και καιρό στο αίτημά της να αποδεχθεί επίσημα η Βόρεια Μακεδονία τις ιστορικές της ρίζες με τη Βουλγαρία.
Η κόντρα των δύο πλευρών έχει ήδη προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες καθώς τον περασμένο Οκτώβριο η Σόφια μπλόκαρε μια συμφωνία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Frontex που αποσκοπούσε στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων σε μια περιοχή που αποτέλεσε σημαντικό χερσαίο δρόμο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην πορεία τους προς την κεντρική Ευρώπη πριν από τέσσερα χρόνια. Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με τον σκεπτικισμό ορισμένων χωρών έναντι της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ, που επιτάθηκε με το Brexit και τα προβλήματα όσον αφορά στο κράτος Δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Η Γαλλία ζήτησε πέρυσι ανασχεδιασμό της διαδικασίας διεύρυνσης καθυστερώντας μέχρι τον περασμένο Μάρτιο την έγκριση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.