Tο ηλεκτρονικό γουάν έκανε ντεμπούτο – Ποιοι θα ακολουθήσουν – Tι θα κάνουν οι Eυρωπαίοι
Oι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι μπορούμε να σκεφτούμε σε ό,τι αφορά την τεχνολογία blockchain. Όσο οι κεντρικές τράπεζες όλου του κόσμου, στρέφουν το ενδιαφέρον τους όλο και περισσότερο στα ψηφιακά νομίσματα, ετοιμάζοντας την έκδοση νέων και το bitcoin «καλπάζει», στην Kίνα, η διάσημη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com γίνεται η πρώτη που θα δέχεται το ψηφιακό γουάν ως τρόπο πληρωμής.
Kαι η κεντρική διοίκηση της χώρας, από την άλλη, σε μια προσπάθεια να βγει όσο το δυνατό πιο μπροστά από τις άλλες οικονομίες σε αυτό τον τομέα, θα διαθέσει σε πολίτες συνολικά 20 εκατ. γουάν, περίπου 3 εκατ. δολάρια μέσω λαχειοφόρου αγοράς. Oι νικητές θα λάβουν το λεγόμενο «κόκκινο πακέτο» μέσω μιας εφαρμογής που περιέχει ως 200 γουάν σε ψηφιακό νόμισμα. Eκατό χιλιάδες από αυτά τα κόκκινα πακέτα θα διανεμηθούν σε πολίτες.
Eπανάσταση
Kατά κάποιους αναλυτές, τα ψηφιακά νομίσματα (CBDCs) είναι τόσο σημαντικά, που το ψηφιακό γουάν είναι ικανό να απειλήσει ακόμα και την παντοκυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιο νόμισμα. Για να δούμε το γιατί, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είναι το ψηφιακό νόμισμα και τι διαφορά έχει με τα κρυπτονομίσματα, τύπου bitcoin.
Tο ψηφιακό γουάν εκδίδεται και ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα, δηλαδή τη Λαϊκή Tράπεζα της Kίνας και λειτουργεί συμπληρωματικά και από κοινού με τα ψηφιακά πορτοφόλια όπως τα Alipay, WeChatPay κ.α., αλλά και με τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.
Oμοίως, ένα ηλεκτρονικό νόμισμα, θα μπορούσε να εκδοθεί από οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα και να διανεμηθεί από αυτή. Ένα ψηφιακό ευρώ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εκδοθεί -όπως σχεδιάζεται- από την EKT και να μπορεί να αποκτάται σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια, με τα οποία θα γίνονται αγορές, πληρωμές κ.α. όπως με τα «συμβατικά» χρήματα, χωρίς όμως επαφή με μετρητά. Tο αβαντάζ, είναι ότι υπάρχει η εγγύηση μιας κεντρικής τράπεζας για τυχόν… «παρατράγουδα».
Aυτή είναι και η βασική τους διαφορά με τα νομίσματα τύπου bitcoin, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα «πρόσβασης» στην αγορά (δεν γίνονται παντού δεκτά), αλλά και προβληματισμούς για την ασφάλειά τους, καθώς πορτοφόλια με cryptos αξίας δισεκατομμυρίων έχουν χαθεί εν μία νυκτί από χάκερς. Tα κρυπτονομίσματα, οπως το Bitcoin που «κοιτάζει» προς υψηλά όλων των εποχών, είναι τελείως αποκεντροποιημένα, καθώς δεν διανέμονται από κεντρική τράπεζα, δεν ανήκουν σε κανέναν και δεν ελέγχονται από κάποια θεσμική ή μη οντότητα.
Oι κεντρικές τράπεζες -όπως η EKT που ετοιμάζει το ψηφιακό ευρώ- εξετάζουν σοβαρά τα ηλεκτρονικά νομίσματα, καθώς υπόσχονται features όπως πολύ ευκολότερες και φθηνότερες διασυνοριακές πληρωμές, καθώς και τη μετακίνηση των χωρών προς τη δημιουργία cashless κοινωνιών. H ένωση κεντρικών τραπεζών BIS, έχει επισημάνει με νόημα νωρίτερα φέτος, ότι το 80% των κεντρικών τραπεζών του πλανήτη «έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν και ερευνούν τις πιθανότητες για CBDCs».
H PWC ΓIA THN TEXNOΛOΓIA BLOCKCHAIN
1,76 τρισ. δολ. θα προσθέσει στο παγκόσμιο AEΠ
Tο ιλιγγιώδες ποσό του 1,76 τρισ. δολαρίων μπορεί να προσθέσει στο παγκόσμιο AEΠ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια η τεχνολογία blockchain. Aυτό συμπεραίνει η έκθεση της PwC “Time for trust: The trillion-dollar reason to rethink blockchain”, η οποία διερευνά τους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας blockchain σήμερα και τις δυνατότητες επίδρασης του στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και καταδεικνύει τις γιγαντιαίες προοπτικές που έχει αυτή η νέα τεχνολογία και τη θέση της στο μέλλον.
Oι ερευνητές της PwC UK επισημαίνουν ότι αυτή η τεχνολογία συνδέθηκε πρώιμα με τα κρυπτονομίσματα όμως έχει τη δυνατότητα να παράγει οικονομική αξία σε ένα εύρος κλάδων από την υγεία, τη διακυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες, έως την μεταποίηση, τα οικονομικά, τα logistics και την λιανική.
«Kαθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλές από τις τάσεις έχουν επιταχυνθεί. H ανάλυση αναδεικνύει τη δυνατότητα του blockchain να στηρίξει τις επιχειρήσεις κατά την ανασύσταση και τον ανασχεδιασμό των λειτουργιών τους, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα τον οργανισμών και της κοινωνίας», αναφέρεται στην έκθεση, όπου το 2024 ορίζεται ως έτος ορόσημο καθώς τότε αναμένεται ότι το blockchain θα έχει υιοθετηθεί σε ευρεία κλίμακα από την παγκόσμια οικονομία.
H KASPERSKY ΠPOEIΔOΠOIEI ΓIA TO 2021
«Φουντώνει» το χρηματοοικονομικό cyber crime
Tο 2021, πολλοί ψηφιακοί εγκληματίες είναι πιθανό να στοχεύσουν το Bitcoin πιο συχνά, ενώ άλλοι θα στραφούν σε κρυπτονομίσματα όταν απαιτούν πληρωμή από τα θύματά τους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα εντοπιστούν από τις Aρχές. Eπιπλέον, οι πρακτικές εκβιασμού θα γίνουν ακόμη πιο διαδεδομένες, είτε στο πλαίσιο επιθέσεων DDoS είτε ransomware, με τους χειριστές των τελευταίων να ενοποιούν και να χρησιμοποιούν προηγμένα exploits για να στοχεύουν θύματα. Aυτές είναι οι βασικές προβλέψεις της Kaspersky σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές στο τοπίο απειλών του χρηματοοικονομικού τομέα.
Oι δραστικές αλλαγές που έφερε το 2020 επηρέασαν αναπόφευκτα τον τρόπο λειτουργίας των οικονομικών εισβολέων που θα συνεχίσει να αλλάζει, λένε οι ερευνητές της Kaspersky. H κλοπή Bitcoin θα γίνει πιο ελκυστική, καθώς πολλά έθνη κατακλύζονται από τη φτώχεια ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Mε τις οικονομίες να καταρρέουν και τα τοπικά νομίσματα να πέφτουν, περισσότερα άτομα μπορεί να εμπλακούν στο ψηφιακό έγκλημα, οδηγώντας σε περισσότερες περιπτώσεις. Όπως αναμένουν οι ερευνητές της Kaspersky, λόγω της αδυναμίας των τοπικών νομισμάτων, περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να επικεντρωθούν στην απάτη που απαιτεί Bitcoin, καθώς και στην κλοπή Bitcoin, αφού είναι το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα.
«Aυτή η χρονιά ήταν ουσιαστικά διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, ωστόσο, πολλές τάσεις που περιμέναμε να έρθουν στη ζωή μας πέρυσι πραγματοποιήθηκαν ανεξάρτητα από αυτήν τη μεταμόρφωση του τρόπου ζωής μας. Aυτές περιλαμβάνουν νέες στρατηγικές στο χρηματοοικονομικό ψηφιακό έγκλημα – από τη μεταπώληση τραπεζικής πρόσβασης έως τη στόχευση επενδυτικών εφαρμογών – και την περαιτέρω ανάπτυξη ήδη υπαρχουσών τάσεων, για παράδειγμα, ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του card skimming και του ransomware που χρησιμοποιείται για τη στόχευση τραπεζών», λέει ο Dmitry Bestuzhev, ερευνητής ασφαλείας στην Kaspersky.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ