Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επικρίνεται για τις καθυστερήσεις στις εκστρατείες εμβολιασμού για την Covid-19, θα αντιμετωπίσει ασφαλώς και νέα “εμπόδια” και “προβλήματα παραγωγής” ή ακόμη και “ελλείψεις” συστατικών, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
“Στην Ευρώπη φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι τίποτα, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση”, ανέφερε η ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα και η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα La Croix.
Να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν ελλείψεις
Ωστόσο, “ασφαλώς θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια, και άλλα προβλήματα στην παραγωγή, θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν ελλείψεις στις πρώτες ύλες ή σε ορισμένα συστατικά των εμβολίων”, τόνισε.
Η Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται τις προπαραγγελίες των εμβολίων εξ ονόματος των 27 χωρών μελών, δέχεται σφοδρή κριτική λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των τριών πρώτων εμβολίων που εγκρίθηκαν στην ΕΕ. “Βλέποντάς το εκ των υστέρων, θα έπρεπε να σκεφτούμε περισσότερο τη μαζική παραγωγή και τις προκλήσεις που θέτει (…) Θα έπρεπε να έχουμε προειδοποιήσει, να εξηγήσουμε ότι στην αρχή η διαδικασία δεν θα είναι ομαλή, θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω”, παρατήρησε η φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για το 1ο τρίμηνο του έτους.
Απέρριψε κάθε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ
Η πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε ωστόσο για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα εμβόλια. “Μόνη της, μία χώρα μπορεί να γίνει ταχύπλοο ενώ η ΕΕ όλη μαζί είναι καράβι. Πριν συνάψουμε ένα συμβόλαιο (…) οι 27 χώρες μέλη είχαν στη διάθεσή τους πέντε ολόκληρες ημέρες για να δηλώσουν αν συμφωνούσαν ή όχι. Αυτό φυσικά καθυστερεί τη διαδικασία”, είπε.
Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε κάθε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, δύο χώρες όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, σε αντίθεση με την ΕΕ. Η Βρετανία “επέλεξε την οδό της κατεπείγουσας έγκρισης, εμείς επιλέξαμε μια άλλη” ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, παρατήρησε.