Με οριακή πλειοψηφία ενέκριναν σήμερα οι Ελβετοί ψηφοφόροι την πρόταση για απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου σε δημόσιους χώρους.
Το δημοψήφισμα επί της πρότασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και το 51,21% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.
Το μέτρο καθιστά παράνομη για τους ανθρώπους στην Ελβετία να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους σε εστιατόρια, καταστήματα, αθλητικά στάδια, μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στο δρόμο.
Η απαγόρευση αφορά επίσης τη μπούργκα και τη νικάμπ που φορούν οι μουσουλμάνες, καθώς και μάσκες του σκι και μπαντάνες, που χρησιμοποιούνται συχνά από διαδηλωτές.
Ωστόσο, θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα αφορούν θρησκευτικούς χώρους, όπως τα τζαμιά, “εγγενή έθιμα”, όπως οι παραδοσιακές γιορτές του καρναβαλιού, αλλά και λόγους υγείας, όπως η χρήση μασκών για προστασία από τον κορωνοϊό.
Οι ελβετικοί βουλευτές έχουν πλέον προθεσμία δύο ετών για να καταρτίσουν λεπτομερώς τη νομοθεσία για την εφαρμογή της απαγόρευσης σε εθνικό επίπεδο.
Μετά το χθεσινό δημοψήφισμα, η Ελβετία εντάσσεται σε μια όλο και διευρυνόμενη λίστα ευρωπαϊκών χωρών, όπου συμπεριλαμβάνονται ήδη το Βέλγιο, η Δανία και η Γαλλία, που έχουν υιοθετήσει παρόμοιες απαγορεύσεις.
Η πρόταση που τέθηκε τελικά εχθές σε δημοψήφισμα, κατατέθηκε το 2016 από την Επιτροπή Egerkingen, η οποία αποτελείται από πολλά μέλη του δεξιού εθνικιστικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, η οποία βρισκόταν και πίσω από την πρωτοβουλία για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων σε τζαμιά, που εγκρίθηκε μέσω δημοψηφίσματος το 2009.
Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στο μέτρο, υποστηρίζοντας ότι η πλήρης κάλυψη προσώπου δεν αποτελεί ζήτημα στη χώρα και ότι ένας τέτοιος νόμος θα βλάψει τον τουρισμό.
Εν τω μεταξύ, ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχουν επικρίνει την απαγόρευση επισημαίνοντας ότι αποτελεί διακριτή μεταχείριση διακριτική, ενώ τη χαρακτήρισαν επικίνδυνη. Περίπου το 5,5% των 8,5 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ελβετίας είναι Μουσουλμάνοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ελβετική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
“Μετά την ψήφο για την απαγόρευση των μιναρέδων, οι Ελβετοί ψηφοφόροι ενέκριναν για άλλη μια φορά μια πρωτοβουλία που κάνει διακρίσεις εναντίον μίας συγκεκριμένης θρησκευτικής κοινότητας, τροφοδοτώντας άσκοπα τη διαίρεση και τον φόβο”, δήλωσε η Cyrielle Huguenot, επικεφαλής των δικαιωμάτων των γυναικών στο γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελβετία, την Κυριακή. “Η απαγόρευση της πλήρους κάλυψης του προσώπου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο απελευθέρωσης των γυναικών. Αντιθέτως, είναι μια επικίνδυνη και συμβολική πολιτική που παραβιάζει τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκείας”.
“Καλούμε τους εκλεγμένους πολιτικούς και την κυβέρνηση να υποστηρίξουν κατηγορηματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων της χώρας και να δεσμευτούν για ειρηνική συνύπαρξη. Οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η απαγόρευση δεν θα περιθωριοποιήσει τις εν λόγω γυναίκες ή θα τις αποκλείσει από τους δημόσιους χώρους”, πρόσθεσε η Huguenot. “Οι αρχές πρέπει τώρα να ενισχύσουν τα μέτρα για την προστασία των γυναικών που υφίστανται πραγματική βία και διακρίσεις στην Ελβετία, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την καταγωγή τους”.