Το θέμα της εξόδου από τη γενικότερη ευρωπαϊκή κρίση έθιξε ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να υπάρχει κεντρική ευρωπαϊκή διαχείριση.
Ο Ολάντ σημείωσε σε δηλώσεις του προς τη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ότι είναι λυπηρό να βλέπει ότι οι υπάρχοντες κανόνες δεν καταφέρνουν να φέρουν τις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές πιο κοντά και η τρέχουσα κρίση εγείρει το φάσμα μιας κατάρρευσης της ενιαίας νομισματικής μονάδας και μιας επιστροφής στον εθνικισμό.
«Πρέπει να μπορέσουμε -ίσως με λιγότερες χώρες από σήμερα- να δημιουργήσουμε μια πολιτική και οικονομική κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να καταστήσει ικανή την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στην ωμότητα των αγορών», σημείωσε ο Ολάντ προς τη Liberation.
Τον περασμένο μήνα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησαν μια πιο στενή ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής ενός προέδρου που θα εκπροσωπεί την ευρωζώνη και την πραγματοποίηση συνόδων της ζώνης του ευρώ δύο φορές ετησίως.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ολάντ θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει τον Σαρκοζί αν γίνονταν σήμερα εκλογές.
Ο Ολάντ σημείωσε επίσης όσον αφορά την Ελλάδα ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στο να μείνει προσηλωμένη στις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Ο στόχος που πρέπει να οριστεί για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Όχι στόχοι για το δημόσιο χρέος, οι οποίοι ξέρουμε ότι δεν μπορούσαν να επιτευχθούν», υπογράμμισε.
Υιοθετώντας έναν λιγότερο οξύ τόνο από τον αντίπαλό του στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος ζητεί από το γαλλικό κράτος να κρατικοποιήσει εν μέρει τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Ολάντ δήλωσε εξάλλου ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να γίνει αυτό, μολονότι δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την κυβέρνηση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια αν οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.