Συμφωνία ορόσημο για την δίκαιη και διαφανή φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών εντός ΕΕ οι οποίες μέχρι στιγμής ευνοούνταν κυρίως από την διαφορετική φορολόγηση στα κράτη μέλη, επετεύχθη μεταξύ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και συμβουλίου με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες να υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν δημοσίως τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της ΕΕ.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η συμφωνία θεσπίζει κανόνες που απαιτούν από τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές τους εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες, να δημοσιεύουν τα ποσά των φόρων που πληρώνουν σε κάθε κράτος μέλος, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Για να διευκολυνθεί η χρήση των παρεχόμενων πληροφοριών και να αυξηθεί η διαφάνεια, τα παρεχόμενα δεδομένα θα πρέπει να αναλύονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η φύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, του αριθμού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, του ποσού κέρδους ή ζημίας πριν από τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, το ποσό του σωρευμένου και καταβληθέντος φόρου εισοδήματος και των σωρευμένων κερδών.
Οι θυγατρικές ή τα υποκαταστήματα που πέφτουν κάτω από το όριο εσόδων θα πρέπει επίσης να αναφέρουν συγκεκριμένα στοιχεία, ειδικά εάν θεωρούνται ότι υπάρχουν μόνο για να βοηθήσουν την εταιρεία ώστε να αποφύγει τις απαιτήσεις αναφοράς. Επιπλέον ορισμένες διατάξεις επιτρέπουν την προσωρινή εξαίρεση των πολυεθνικών από ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, αλλά αυτές είναι πολύ περιορισμένες.
Παρόλο που οι ευρωβουλευτές ήθελαν ισχυρότερες διατάξεις για την αντιμετώπιση της μετατόπισης των κερδών σε φορολογικούς παραδείσουςεκτός ΕΕ, οι νέοι κανόνες θα συνεχίσουν να φωτίζουν την απώλειας φόρων στους φορολογικούς παραδείσους. Τον Ιανουάριο του 2021, το Κοινοβούλιο είχε συμφωνήσει ότι 6 από τους 20 μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους είναι χώρες της ΕΕ, ενώ μια μελέτη του Παρατηρητηρίου Φορολογίας της ΕΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περίπου το 80% των κερδών που μεταφέρονται στην ΕΕ μεταφέρονται σε φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι αυτοί οι κανόνες είναι ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη της φορολογικής διαφάνειας και μια ισχυρή ρήτρα επανεξέτασης που επιτρέπει στους κανόνες να επανεξετάζονται ανα 4 χρόνια και να επεκτείνονται και μετά από την αξιολόγηση.
Το κείμενο πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις επιτροπές οικονομικών και νομισματικών και νομικών υποθέσεων και το Κοινοβούλιο στο σύνολό του, καθώς και από το Συμβούλιο. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια αναμένεται μετά τη θερινή περίοδο.