Βλέπουν τακτική αντιπερισπασμού
Ανθρωπιστικές οργανώσεις επέκριναν τα σχέδια των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου να διανείμουν 2 και πλέον δισ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε φτωχότερες χώρες έως το 2022, βλέποντας μια τακτική κίνηση αντιπερισπασμού.
“Ακούγεται καλύτερο απ’ ό,τι είναι”, έκρινε η Φιόνα Ούλενταλ της οργάνωσης για τα παιδιά World Vision. Η G7 θέλει να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι είναι κατά της άρσης της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων κατά της COVID-19, δήλωσε.
Ο Γερν Καλίνσκι της Oxfam International έβαλε στο στόχαστρό του ειδικά τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που συνεχίζει να είναι αντίθετη στην άρση της προστασίας για τις πατέντες. Η Μέρκελ υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα βοηθήσει καθώς δεν είναι οι πατέντες που επιβραδύνουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων.
Η παραγωγή εμβολίων χρειάζεται να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου για να αντιμετωπιστούν οι δομικές αιτίες της άνισης κατανομής, δήλωσε ο Καλίνσκι. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αρθούν οι προστασίες για τις πατέντες.
“Ο κόσμος στις φτωχές χώρες δεν πρέπει να εξαρτάται από την καλή θέληση πολιτικών και φαρμακευτικών εταιριών που έχουν κίνητρο το κέρδος”, δήλωσε ο ίδιος.
Μολονότι η ανάπτυξη εμβολίων που σώζουν ζωές βασίστηκε στα χρήματα φορολογουμένων, πρόσθεσε ο Καλίνσκι, η καγκελάριος θεωρεί τα εμβόλια ιδιωτική ιδιοκτησία λίγων εταιριών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπολογίσει ότι για να καταπολεμηθεί η πανδημία θα χρειαστούν 11 δισ. δόσεις εμβολίων – πολύ περισσότερα από τα 2,3 δισ. που ανακοίνωσε η Άγγελα Μέρκελ πως σχεδιάζει να διανείμει η G7 συνολικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ