Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair ξεκινά δικαστικές διαδικασίες εναντίον της Βρετανίας σχετικά με το σύστημα “φωτεινού σηματοδότη” για διεθνή ταξίδια, ελπίζοντας να επιβάλει τη χαλάρωση αυστηρών κανόνων που απειλούν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η αεροπορική εταιρεία συνεργάστηκε με την Manchester Airports Group (MAG) και το ζευγάρι σχεδιάζει να υποβάλει έγγραφα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας την Πέμπτη για να ζητήσει σαφήνεια σχετικά με τη διαφάνεια του συστήματος, δήλωσε εκπρόσωπος της MAG.
Άλλες αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να συμμετάσχουν στη νομική διαδικασία, αναφέρει το Reuters.
Με λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το ταξιδιωτικό ζενίθ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν αποκομίζονται τα περισσότερα κέρδη, η αεροπορική βιομηχανία ανησυχεί για την απώλεια ενός ακόμα καλοκαιριού λογω COVID-19, καθώς η βρετανική κυβέρνηση αποκλείει τα περισσότερα ταξίδια, πράγμα που σημαίνει περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και οικονομική πίεση.
Η βιομηχανία έχει επανειλημμένα επικρίνει το σύστημα “φωτεινού σηματοδότη” της κυβέρνησης για διεθνείς προορισμούς, λέγοντας ότι είναι απρόβλεπτο και δεν έχει επιστημονικό νόημα. Λέει ότι ορισμένες χώρες και νησιά χαμηλού κινδύνου πρέπει να είναι ανοιχτά για ταξίδια.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει νομικές διαδικασίες.
“Αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τον κλάδο, καθώς επιδιώκουμε να εξισορροπήσουμε την έγκαιρη επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία και την προστασία της διάθεσης των εμβολίων”, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.
Η Βρετανία επέτρεψε ξανά διακοπές από τον Μάιο μετά από μήνες lockdown, αλλά αποθαρρύνει τα ταξίδια σε δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι περιοχές είναι “πορτοκαλί” στο πλαίσιο του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.
Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες κατά την επιστροφή τους και να κάνουν πολλά τεστ COVID-19. Μόνο μια χούφτα μέρη ταξινομούνται ως πράσινα και κανένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και από την απομάκρυνση της Πορτογαλίας σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αρχές Ιουνίου από το “πράσινο γκρουπ”.
Τα έγγραφα του δικαστηρίου θα υποστηρίξουν ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια πώς λαμβάνει αποφάσεις για την κατηγοριοποίηση χωρών, δεδομένου του “δραματικού” αντίκτυπου που έχουν αυτές οι αποφάσεις στην αεροπορική βιομηχανία.
“Ο τρέχων αδιαφανής τρόπος λήψης αποφάσεων υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για κλείσιμο καλοκαιρινών διακοπών και καθιστά αδύνατο για αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες και άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες να προγραμματίσουν την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών”, ανέφεραν οι εταιρείες σε δήλωσή τους στο Reuters.
Η αεροπορική βιομηχανία βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στους Βρετανούς, δεδομένου ότι η χώρα έχει ένα από τα ταχύτερα προγράμματα εμβολιασμού στον κόσμο.