H προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ και των εταίρων του αναβλήθηκε επ’ αόριστον χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.
Όπως δήλωσαν πηγές στο Bloomberg, η διαφωνία ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν επιλύθηκε, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Η συνάντηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα είχε διακοπεί ήδη δύο φορές, την τελευταία την Παρασκευή.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο βασικών παραγωγών δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, με τις δύο χώρες να αποκαλύπτουν τις διαφορές στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Το Ριάντ επέμεινε στο σχέδιό του, το οποίο έχει στήριξη από άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ότι ο Οργανισμός πρέπει να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή του τους επόμενους μήνες, καθώς και να παρατείνει την ευρύτερη συμφωνία του μέχρι το τέλος του 2022, για χάρη της σταθερότητας.
«Πρέπει να επεκτείνουμε (τη συμφωνία)», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή το βράδυ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτουν την παράταση της συμφωνίας, υποστηρίζουν μόνο βραχυπρόθεσμη αύξηση και απαιτούν καλύτερους όρους για τη χώρα το 2022.
«Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την άνευ όρων αύξηση της παραγωγής, την οποία απαιτεί η αγορά», δήλωσε ο Αλ-Μαζρουεϊ, υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα την Κυριακή. Ωστόσο, η απόφαση παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 είναι «περιττό να ληφθεί τώρα», είπε.
Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι το επίπεδο βάσει του οποίου αποφασίζονται οι μειώσεις παραγωγής, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί ξανά. Αναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο του 2020, είναι πολύ χαμηλό και ότι θα πρέπει να είναι 3,8 εκατ. στην επέκταση της συμφωνίας έως το 2022.
Ο οργανισμός δεν όρισε ημερομηνία για την επόμενη συνάντησή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Μοχάμεντ Βαρκίντο.
Η πιο άμεση συνέπεια της κατάρρευσης των συνομιλιών του πετρελαϊκού καρτέλ είναι πως για την ώρα τα μέλη του δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι ρευστή και το καρτέλ μπορεί να επανενεργοποιήσει τις συνομιλίες ανά πάσα στιγμή.
Αμέσως μετά την είδηση για την αναβολή της σημερινής συνάντησης των μελών του ΟΠΕΚ, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού σκαρφάλωσε πάνω από τα $76 το βαρέλι.