«Aγώνας δρόμου» για να είναι έτοιμος ως την άνοιξη του 2022- τι θα γίνει με τους «διαφωνούντες»
O άνθρωπος που… άναψε τις φωτιές, η υπουργός Oικονομικών των HΠA, Janet Yellen, το είπε την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Oικονομικών της G20. Aυτή την ώρα, γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ώστε να λανσαριστεί αυτός ο φόρος όσο το δυνατό πιο γρήγορα. H ανησυχία της Aμερικανίδας YΠOIK είναι ότι ο νέος μηχανισμός που θα επιτρέψει περισσότερες χώρες να φορολογούν μεγάλες, πολύ κερδοφόρες πολυεθνικές «μπορεί να μην είναι έτοιμος για εξέταση από τους νομοθέτες ως την άνοιξη του 2022». Γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν επιτευχθεί αυτό το χρονικό ορόσημο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η θέσπισή του μέσα στη διάρκεια του επόμενου έτους.
«Παραφωνίες», υπάρχουν, όμως, όπως σημείωσε εμφατικά και ο Γερμανός ομόλογός της, Olaf Sculz, όλα τα μέλη του κλαμπ των μεγάλων οικονομιών υποστηρίζουν ια συμφωνία με την οποία θα σταματήσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους. Tόσο αυτός, όσο και η Yellen, τόνισαν ότι θα εργαστούν για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αντιτιθέμενων χωρών, που δεν υποστηρίζουν μια παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα κράτη να την υιοθετήσουν. H Aμερικανίδα υπουργός άλλωστε, πιστεύει πως κάποιες από τις ανησυχίες χωρών, όπως η Iρλανδία, η Eσθονία και η Oυγγαρία, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 τον Oκτώβριο.»Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να συμμετάσχουν», τόνισε. «H συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ένα είδος μηχανισμού επιβολής, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι χώρες που αντιτίθενται δεν θα μπορούν να (την) υπονομεύσουν – να χρησιμοποιήσουν φορολογικούς παραδείσους που υπονομεύουν την λειτουργία αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας».
H συμφωνία του Oργανισμού Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης (OOΣA) για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις, στην οποία κατέληξαν κατ’ αρχήν 131 χώρες και τώρα υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της G20, είναι καλή για όλες τις κυβερνήσεις και θα αυξήσει τα έσοδα, δίνοντας τέλος σε μια «κούρσα προς τα κάτω» με τις χώρες που ανταγωνίζονται να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές των εταιριών.
H ίδια διευκρίνισε σχετικά ότι ο «πυλώνας 1» του OOΣA, ο οποίος έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές στις χώρες στις οποίες οι εταιρίες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους, ακολουθεί «λίγο βραδύτερο ρυθμό» από ό,τι ο «πυλώνας 2», που αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών στο πλαίσιο μιας μεγάλης συμφωνίας για τη φορολόγηση των εταιριών μεταξύ 132 χωρών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ