Περίπου το 36% όσων εργάζονται εξ αποστάσεων αναμένουν να μάθουν σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή τους στα γραφεία, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Linkedin.
Μεταξύ των 3.000 Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα τον Ιούλιο, περίπου το 41% των υπαλλήλων που τηλεργάζονται, δηλώνουν ότι πρέπει να ειδοποιηθούν τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, εάν πράγματι απαιτείται να επιστρέψουν στο γραφείο. Όσον αφορά τους εργαζόμενους γονείς, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 52%, ενώ το 35% αυτών χρειάζεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Η Shannon Hardy, υποδιευθύντρια του τμήματος ευέλικτης εργασίας στο Linkedin, τόνισε στο CNBC ότι οι εργοδότες οφείλουν να ενστερνιστούν την κατάσταση και υποχρεώσεις των υπαλλήλων τους, προτού καθορίσουν ένα πρόγραμμα για το μέλλον.
Βέβαια, πολλοί εργαζόμενοι αρνούνται εξ αρχής να επιστρέψουν στο γραφείο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, μόλις το 34% όσων τηλεργάζονται έχουν αποδεχθεί το αίτημα των εργοδοτών τους για επιστροφή. Επίσης, το 22% δηλώνουν πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν, ακόμη και όταν η επιχείρησή τους λειτουργήσει κανονικά. Βέβαια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, η οποία επιβεβαιώνει αυτές τις τάσεις, οι εργαζόμενοι φοβούνται για την υγεία και την ασφάλειά τους σχετικά με την COVID-19. Παράλληλα, όμως, πολλοί αισθάνονται αυτόνομοι και ευέλικτοι όσο εργάζονται από το σπίτι τους.
Συνεπώς εάν οι εργοδότες επιμένουν για την επιστροφή στο γραφείο, τότε θα έπρεπε να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες των υπαλλήλων τους. «Για παράδειγμα, το 87% ων εργαζομένουν λέει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι σημαντικά γι’ αυτούς, επομένως εάν η εταιρεία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του CDC και επικοινωνεί με τους υπαλλήλους όσον αφορά την ασφάλειά τους της τότε οι τακτικές αυτές μπορεί να αποδώσουν», τόνισε η Hardy στο CNBC.
Η επικοινωνία αυτή είναι μάλιστα καθοριστική για την αμερικανική αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα μία αξιοσημείωτη αύξηση σε παραιτήσεις, σε διαπραγματεύσεις σχετικά με το ύψος των αποδοχών και σε πιέσεις για πιο ευέλικτες και δίκαιες συνθήκες εργασίας. «Βγάινοντας από την πανδημία, οι εργαζόμενοι ψάχνουν να αξιοποιήσουν περισσότερα από τις θέσεις και τις εταιρείες, στις οποίες δουλεύουν. Εάν οι εργοδότες δεν πουν πώς φαίνεται το μέλλον της δουλειάς στην εταιρεία τους, τότε παίρνουν το ρίσκο να χάσουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων τους. Ενδεχομένως παίρνουν το ρίσκο να χάσουν τους ίδιους τους εργαζομένους τους γενικά», δήλωσε η Hardy.